Az egészségügyben dolgozókat köszöntötték Salgótarjánban

 

Semmelweis-napi ünnepségen köszöntötték az egészségügyi dolgozókat csütörtökön délután a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban. Az ünnepséget a kórház és az önkormányzat közösen rendezte.

 

Becsó Zsolt az ünnepség elején tartott beszédének első részében Semmelweis Ignácra és munkásságára emlékezett. Az aktualitásokra áttérve az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a számtalan problémával küzdő Salgótarjánban nem egyszerű feladat az egészségügyi dolgozóknak a magas színvonalú ellátás biztosítása.

Mégis sok, sokkal jobb helyzetben lévő város kollektívájának Önök igazi példát mutatnak! Ez a helytállás pedig megérdemli az erkölcsi és anyagi elismerést. Ezeken a területeken a 2010 előtti időszakhoz képest jelentősen sikerült előrelépni, de még bőven van megteendő lépés

– mondta hozzá Becsó Zsolt.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett rá: a Szent Lázár Megyei Kórháznak az elmúlt években 18 darab, az Európai Unió által támogatott fejlesztés valósult meg, közel 5 milliárd forint értékben. Infrastrukturális fejlesztések történtek, nagy mértékben lecserélődött a kórház eszközparkja, megújult a kubatúra, átépítették a sürgősségi osztályt, fejlesztették a rehabilitációs osztályt, energia-megtakarítást eredményező fejlesztések valósultak meg, jutott forrás a dolgozók továbbképzésére, a mosoda és a fűtés korszerűsítésére – sorolta.

Ezeket az eredményeket az Önök együttműködése, kitartása, hite, illetve a kormány pozitív hozzáállása nélkül nem tudtuk volna elérni

– jelentette ki Becsó Zsolt.

Hozzátette: Magyarországon immáron 6 éve ünnepnap Semmelweis Ignác születésének napja, az egészségügyben dolgozók munkája iránti megbecsülés, ezen magasztos hivatást végzők napja.

 

Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere úgy fogalmazott: csak hivatásból lehet olyan munkát végezni, melyek emberekre, közösségekre vonatkoznak – ahogyan Önök is teszik.

Amikor az ember magából – saját tudásából, figyelméből és energiájából – ad valamit, jó esetben abból nagyon sok mindent visszakap azoktól, akikkel törődik. Mert boldogságunk legfőbb záloga az egészség: ha egészség van, akkor minden probléma megoldására van esély

– mondta Fekete Zsolt.

A polgármester emlékeztetett rá: a város önkormányzata prioritásként kezeli az egészségüggyel kapcsolatos kérdéseket. A városvezetés érdeke, hogy Salgótarján lakossága a lehető legmagasabb színvonalon kapja az egészségügyi ellátást. Fekete Zsolt azt mondta, büszkeséggel tölti el, hogy az önkormányzat évről-évre előrelép és a maga szintjén, lehetőségeivel fejleszteni igyekszik az egészségügyi szolgáltatások feltételrendszerét a betegek és az ellátásszervezés érdekében. Ehhez az egészségügyben dolgozóktól is nagyon sok segítséget kapunk – tette hozzá.

A salgótarjáni egészségügyi alapellátáson belül, a körzetekben és a védőnői szolgálatnál közel 100 fő dolgozik. Támogatást nyújtunk mind a magán, mind az önkormányzati tulajdonban lévő rendelőkben dolgozó orvosoknak. Az “Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk” ösztöndíjjal és a “Szakembereket Salgótarjánba!” programmal kívánjuk ösztönözni a fiatalokat, hogy a város egészségügyi alapellátásában vállaljanak munkát és így építsenek maguknak egzisztenciát. Fejlesztési céljaink között prioritásként határoztuk meg az egészségügyi alapellátás feltételrendszerének folyamatos javítását. Házi-, gyermek- és fogorvosi rendelők újulnak meg, védőnői tanácsadó központokat alakítunk ki a város több pontját

– mondta Fekete Zsolt.

A polgármester úgy fogalmazott: azoknak mond köszönetet, akiknek munkája a gyógyításban és az egészségügyben példamutató, ezért pedig a városunk számára is fontos érték. Az egyéni teljesítményekhez ugyanakkor kell a közösségi teljesítmény is: a kitüntetettek mögött ott áll egy-egy munkahelyi kollektíva és a támogató család is – tette hozzá.

 

Dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa elsőként Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke egészségügyben dolgozókat méltató gondolatait tolmácsolta az ünnepség résztvevői előtt. Úgy fogalmazott: a kórház vezetése, a város vezetése és a megye vezetése folyamatosan keresi az együttműködés és az együtt gondolkodás útját – mert ez szolgálja leginkább a város és a megye egészségügyének érdekét.

2016-2017-ben, egy év óta egyetlen nap nem volt, amikor ne lett volna városi ügyelet, amikor ne lett volna kiállítva a szolgálat akár a sürgősségi osztályon, akár bármely más területen. Hogy miért emelem ezt ki? Mert aki kicsit is figyeli az egészségügy helyzetét, az tudja, hogy igenis van orvoshiány, van nővérhiány. Mindenkinek köszönöm, aki marad, aki segít abban, hogy a kórházból ellátatlan beteg ne kerüljön ki

– mondta Bercsényi Lajos.

A főigazgató főorvos úgy fogalmazott: nem kérdés, beteget csak jól, vagy még jobban lehet gyógyítani. Az nem kérdés, hogy a gyógyításon spórolni nem lehet – tette hozzá. Kiemelte: azért büszke arra a pályázatra, melyben megújult a fűtési rendszer, a mosoda és a konyha, mert ezzel rengeteg működési költséget tud megtakarítani a kórház. Ezt a megtakarítást pedig a betegek ellátására, új munkatársak ide csábítására és a régi munkatársak megtartására tudják fordítani – emelte ki.

Dr. Bercsényi Lajos megfogalmazta azt is, hogy a Szent Lázár Megyei Kórház kezd egyfajta térségi centrumként működni. Példaként elmondta, hogy – egyben munkahelyeket is teremtve – itt kezdenek mosatni Ózd, Hatvan, Pásztó, Gyöngyös és Parád egészségügyi intézményei is. Megemlítette, hogy a Röntgenosztály esetében is jellemzővé kezd válni, hogy más kórházak kérnek segítséget a salgótarjáni szakemberektől.

Ezek az eredmények bizonyították a Semmelweis Egyetem orvosi karának azt, hogy ez a kórház érdemes és megfelel egy oktatókórháznak. A professzorok erről már döntöttek, már csak a rektori szentesítés szükséges

– jelentette be a főigazgató főorvos.

Dr. Bercsényi Lajos minden egészségügyben dolgozónak köszönetet mondva gondolatait a napokban a Magyar Közlönyben megjelentek idézésével zárta, miszerint “a Kormány támogatja Salgótarján városának egészségügyi és sportfejlesztéseit, ennek keretében az emberi erőforrások miniszterének meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a Szent Lázár Megyei Kórház fejlesztése érdekében, ennek keretében gondoskodnia kell a városban egy új onkológiai központ létrehozásáról, 2019. augusztus 31-ig bezárólag.” Ezt megkerülni nem lehet, ez a fejlődés útja – mondta a főigazgató főorvos, hozzátéve, hogy ezek az eredmények mind a helyben, az egészségügyben dolgozók munkáját dicsérik, amiért köszönettel tartozik.

 

 

Elismerések, előléptetések

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Fekete Zsolt polgármester Salgótarján Emlékéremmel jutalmazta Dr. Gáspár Lajos körzeti fogorvost, Salgótarján emlékéremben részesült Lajgút Mária ápolónő és Dr. Juhász Gyula háziorvos.

Az ünnepségen jelentették be, hogy Batthyány-Strattmann László-díj miniszteri elismerésben részesül Dr. Sasváry Erzsébet, a Belgyógyászat/Kardiológiai osztály főorvosa. Dr. Sasváry Erzsébet 1967-ben szerzett diplomát, majd 1972-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából szakvizsgázott, 2014-ben pedig diabetológiából tett licenc vizsgát, a Szent Lázár Megyei Kórházban – fél év megszakítással – 1976-tól dolgozik szakorvosként, 1990-től főorvosi beosztásban végzi munkáját. A díjat július 3-án, a Pesti Vigadó Dísztermében fogja átvenni.

Előléptetések. 2016. szeptember 1-én főorvossá lépett elő Dr. Gordos Szilárd, a Szülészet-nőgyógyászati osztály adjunktusa, adjunktussá lépett elő Dr. Domokos László, a Szülészet-nőgyógyászat osztály szakorvosa. 2017. július 1-én adjunktussá lép elő Dr. Gulyás Szilvia, a Sürgősségi betegellátó osztály szakorvosa és Dr. Orosz Ágnes, a Neurológiai osztály szakorvosa.

Főigazgatói Dicséretben részesült a Radiológiai osztály Mammográfiás munkacsoportja és az Üzemeltetési osztály Fenntartás részlegének valamennyi dolgozója. A Szent Lázár Megyei Kórház Kiváló ápolója címet idén Laczkó Erika, a Stroke osztály főnővére vehette át, Dr. Noskó Károly Emlékdíjban Varga Marianna, a Sebészeti osztály ápolója és Dr. Nagy Tímea, a Reumatológiai osztály általános orvosa részesültek.

Szent Lázár Megyei Kórházért elismerő oklevél kitüntetésben részesültek:

 • Bakosné Szomszéd Ágnes (a Közgazdasági osztály bérgazdálkodási főelőadója)
 • Balázsné Verebélyi Valéria (a Traumatológiai osztály szakápolója)
 • Deák Imréné (a Belgyógyászati/Gasztroenterológiai osztály adminisztrátora)
 • Fodorné Pintér Viktória (az Intenzív osztály főnővér-helyettese)
 • Hornyan Józsefné (a Központi sterilizáló vezető asszisztense)
 • Jenei Zoltánné (az Érsebészeti osztály adminisztrátora)
 • Kalcsó István (a Fenntartási csoport lakatos csoportvezetője)
 • Dr. Kővári Helga (a Gyermekosztály szakorvosa)
 • Dr. Markó István (a Sebészeti osztály főorvosa)
 • Mészáros Jánosné (a Belgyógyászat/Kardiológiai osztály EKG asszisztense)
 • Molnár Erzsébet (a Szülészet-nőgyógyászati osztály gyermek intenzív terápiás szakápolója)
 • Molnárné Kőmíves Ágnes (a Belgyógyászati utókezező főnővér-helyettese)
 • Para Bálint (a Központi műtő műtőssegédje)
 • Simon Lászlóné (a Gyermekosztály csecsemő- és gyermekápolója)
 • Dr. Szászné Benkő Judit (a Nőgyógyászati Ultrahang szakrendelés szakasszisztense)
 • Ubrankovics Zoltán (a Döntéselőkészítő osztály informatikusa)
 • Dr. Varga Adrián (a Neurológiai osztály főorvosa)

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelet adományozott Angyalné Deák Anikó, a Szülészet-nőgyógyászati osztály szülésznője részére. A Szakszervezeti Bizottság Elismerő Oklevelet adományozott Bialkó Zoltánné, a Központi irányítás szociális munkása részére.

 

A díjak átadását követően Dérer István, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő igazgatója köszöntötte az egészségügyben dolgozókat és kívánt jó egészséget a szakterületen tevékenykedőknek.

 

Fotók: Semmelweis-napi ünnepség és elismerések átadása a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban, 2017. június 29-én (Fotók: Gyurkó Péter)