Az autizmussal élőket segíti majd a SalGO jótékonysági akadályfutó verseny bevétele

Ismét várják a sport szerelmeseit egy jó ügy érdekében 2020. szeptember 5-én, Salgótarjánban. A SalGO Charity Run jótékonysági akadályfutó verseny ezúttal a Salgótarjánban és környékén élő autisták megsegítését tűzte ki céljául, így idén a nevezésekből befolyt összeggel az Abigél Közhasznú Egyesületet támogatják.

Hagyományteremtő céllal indult útjára 2018-ban a SalGO, azaz a salgótarjáni helyszínű, jótékonysági akadályfutó verseny a Rózsaszín Párduc Tömegsport Egyesület Palóc Roham Extrém Akadályfutó Szakosztálya jóvoltából. A szervezők célja a sportrendezvények lebonyolítása, a sport és az akadályfutás népszerűsítése mellett a jótékonyság.

A salgótarjáni pálya ezúttal is különböző távokon, egyénileg és csapatban, gyerekként és felnőttként is teljesíthető lesz. A nevezésekből beérkező teljes összeggel az Abigél Közhasznú Egyesületet támogatják, akik a Salgótarjánban és környékén autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeinek javításáért dolgoznak. A befolyt összegből nagy célt szeretnének megvalósítani: egy olyan hely megnyitását tervezik, amely lehetőséget biztosítana számukra az önálló életvitel gyakorlásában. A megfelelő hely kialakításához teljesen hétköznapi eszközöket is szükséges beszerezni: mosógéptől kezdve, tűzhelyen át a porszívóig számos háztartási gépre lesz majd szükségük a fejlesztő helyiség berendezéséhez.

Immáron harmadik éve törekszünk arra, hogy olyan területen segítsünk, ahol nagy szükség van rá. Minden évben más vonalat céloztunk meg, minden rendezvényünkkel más-más módon igyekszünk segítő kezet nyújtani. Idén az Abigél Közhasznú Egyesület kiválasztásával és a célkitűzésekkel igazán nagy fába vágtuk a fejszénket, de hiszünk a csodákban, az emberekben – mondta Bulyovszky Veronika, a Palóc Roham egyik alapító-főszervezője.

A társadalmi szerepvállalást már a tavalyi SalGO alkalmával elkezdték, hiszen Magyarországon először itt rendeztek kerekesszékes akadályversenyt. A hagyományt pedig idén is folytatják, a SalGO Wheelchair Charity Race keretében a kerekesszékesek a hétköznapi életben is sokszor előkerülő akadályaikkal találhatják szemben magukat, persze mindezt itt egy kis csavarral, élvezetes – és nem mellesleg biztonságos – formában.

A jótékonysági versenyek mellett a színpadon érdekes sport programokkal és edzésekkel készülnek, de lesz véradás, masszázs, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok és kiegészítő sportesemények is várják majd az érdeklődőket. A rajthoz állók mindannyian egyedi tervezésű, kék színű SalGO feliratos pólót kapnak, aki pedig teljesíti a pályát, egy szintén egyedi – az autisták támogatását is jelző – kirakó formájú éremmel is gazdagodik. A szervezők munkáját, és az alapítvány célkitűzését támogatói termékek – pólók, baseball sapkák – megvásárlásával is lehet segíteni.

A koronavírus-járványhelyzet miatt a szervezők azt kérik a résztvevőktől és az érdeklődőktől, hogy tartsák a másfél méter távolságot és ügyeljenek a higiéniára. A tóstrandi központú rendezvényen ajánlott, bizonyos programelemeken pedig kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.

 

Kiemelt fotó: Pillanatkép a 2018-as Palóc Rohamról (Archív fotó: MTI/Komka Péter)