Az autizmussal élők mindennapjait segíti a Salgótarjánban bemutatott új applikáció

Salgótarjánban mutatták be a DATA nevű digitális szoftverrendszert, mely az autizmussal élők számára nyújt segítséget – számolt be a hirado.hu.

A mobiltelefonokon és táblagépeken egyaránt futó applikáció előnye, hogy mindig kéznél van, kevés helyet foglal, tartalma módosítható, valamint egyéni igényekre és élethelyzetekre szabható. A DATA a mindennapi tevékenységek során nyújthat segítséget, legyen szó akár öltözködésről, bevásárlásról, ügyintézésről, egészségügyi ellátások igénybevételéről vagy az oktatásban való részvételről. Az alkalmazás az autizmus spektrum zavarral élő személy életkori sajátosságaihoz, képességeihez igazítható, így egyéni szükségleteinek megfelelő támogatás nyújt.

Az applikáció módszertana ugyanaz, amit eddig is használtunk a mindennapokban, tehát vizualitásra épül. Egy háttérben futó webes alkalmazás segítségével tervezzük meg a vizuális tartalmakat – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) salgótarjáni elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A digitális autonómia projekt több mint 450 millió forint európai uniós pályázati forrásból, az ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának együttműködésével valósul meg. Havasi Ágnes, az MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport tagja kifejtette: a szoftver teljes egészében hazai fejlesztés. A hároméves munka során felmérték az igényeket, a tesztelésben pedig családok is részt vettek, az ő visszajelzéseik alapján finomították a rendszert. Az alkalmazás bármely okostelefonra letölthető, az augusztusig tartó próbaidőszak után pedig ingyenesen elérhetővé válik mindenki számára.

Minderről bővebben itt érhető el információ.

 

Forrás: hirado.hu / Kiemelt fotónk illusztráció! (Forrás: data.aosz.hu)