Az árvíz visszavonulóban, de gondot okoz a belvíz is

Bada Tibor unokáját viszi karjában az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utcában Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben az Ipoly mentén, de Balassagyarmaton a belvízzel is küzdenek.

 

Az Ipoly vízgyűjtő területén történt múlt heti esőzés következtében ismét jelentősen megemelkedett a folyó vízszintje. Ipolytarnócnál pénteken délelőtt tizenegy órakor két héten belül már harmadszor kellett harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni. A folyó szombaton reggel hat órakor 406 centiméteren tetőzött, ez négy centiméterrel meghaladta a február tizenegyedikei, 402 centiméteres tetőzést. Ipolytarnócot a harmadik idei áradás idején összesen kétezer homokzsákkal védték be, a védekezési munkálatokban a Palóc Mentőcsoport két tagja: a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, illetve a helyi önkormányzat vett részt a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával.

A vízszint hétfő reggel nyolc óra után 330 centiméterre csökkent, így már csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Ipolytarnócon. Az árvízzel érintett területen álló kilenc ingatlan huszonhárom lakója közül pénteken éjfélig tizenöten költöztek ideiglenesen a befogadóhelyre vagy rokonokhoz, közülük nyolcan már visszaköltöztek otthonukba.

Honton továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség, vasárnap reggel nyolc órától azonban másodfokú árvízvédelmi készültség volt az Ipoly folyó mentén Nógrádszakálnál, Balassagyarmaton, Dejtárnál és Ipolyvecén is. A másodfok ma délelőtt tíz órától az ezeket a településeket érintő állami védvonalon is elsőfokú készültségre minősült vissza, védekezésre egyik helyszínen sem volt szükség. A Mátraverebélyi víztározónál a Zagyva patakon folytatott vízkormányzás miatt továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Feladatot ad a belvíz is Nógrád megyében, Balassagyarmaton pénteken estétől másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Itt az Ipoly magas vízállása miatt a város csapadékvíz-elvezető rendszere nem tudja eljuttatni a felgyülemlett csapadékot a folyóba, ezért péntek óta folyamatosan átemelő szivattyúval emelik át a belterületen összegyűlt csapadékvizet az Ipolyba – tájékoztat a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Vonatpótló autóbuszok közlekednek

Az áradás miatt vasárnap déltől – bizonytalan ideig – szünetel a vonatforgalom a Vác – Balassagyarmat vasútvonal Drégelypalánk és Balassagyarmat közötti szakaszán. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Még korábban, február 12-én rendelték el, hogy Balassagyarmat és Ipolytarnóc viszonylatban is pótlóbuszok közlekedjenek az Ipoly magas vízszintje miatt.

Az Ipoly folyó várható vízszintjéről naponta egyeztet a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal a vasúttársaság és fokozott pályafelügyeletet is bevezetett az Ipoly folyó mentén haladó vasútvonalon. A vonatforgalom az áradás levonulása és a vasúti pálya ellenőrzése után indulhat újra. Ennek időpontja egyelőre még bizonytalan – tájékoztat a Mávinform.

Az átszállások és a kényelmetlenségek miatt az utasok elnézését és türelmét kéri a vasúttársaság.

 

Kiemelt fotó: Bada Tibor unokáját viszi karjában az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utcában Ipolytarnócon a szombati tetőzés időszakában (MTI Fotó: Komka Péter)