Az apaszabadságért kampányoltak Salgótarjánban

Hétfőn délelőtt a salgótarjáni dr. Förster Kálmán Emlékparkban tartotta rendezvényét a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata. Céljuk, hogy az újszülött gyermekek után járó apaszabadság napjainak számát felemeljék.

Az Európai Unió 2019-ben elfogadott irányelve alapján az újdonsült apáknak legalább 10 munkanapnyi szabadság jár, ez ma Magyarországon öt munkanapban van meghatározva. A szövetség nő tagozata azt szeretné, ha legalább tíz napra emelnék fel, de még jobb lenne európai mintákat követve 30 napot biztosítani.

Hercegh Mária, Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának vezetője elmondta, hogy a járvány során is sok probléma merült fel a dolgozók életében. Szerinte az egyik legnagyobb gondot a fizetés nélküli szabadság intézménye jelenti, hiszen erre az időszakra a munkavállaló nem kap fizetést, viszont új munkahelyet sem kereshet. A Szakszervezeti Szövetség fellépésének köszönhetően a járulékokat a munkáltatóknak kell fizetni ez idő alatt. Problémás volt sok család számára a gyermekek felügyeletének megoldása, a digitális oktatás és az otthoni munkavégzés feltételeinek biztosítása is.

 

Kiemelt fotó: Az apaszabadságért kampányoltak Salgótarjánban