Az állatok viselkedése alapján próbálják megjósolni a telet börzsönyi erdészek

A börzsönyi nagyvadak őszi, novemberi viselkedéséből és jellemzőiből próbálnak következtetések levonni az erdőgazdaság tapasztalt alkalmazottai. Locskai Milán, az Ipoly Erdő Zrt. királyréti erdésze és Nagy László, az erdőtársaság humánökológus szakembere 2008 óta figyelik az állatokat ilyen szempontból is.

Mind a tölgyeseken, mind pedig a bükkösökön bőséges makktermés volt az idén; az etetőknél relatíve alacsony a forgalom; az elejtett vadakon erőteljes zsírszövet szemrevételezhető; jelentős a muflonlétszám azokon a területeken, ahol még ilyenkor egyáltalán nem szokványos.

A szakemberek többek között ilyen szempontok szerinti megállapításokra alapozva az elmúlt 12 télből hétszer egészen pontosan, háromszor pedig jó közelítéssel jósolták meg nagyvonalakban a várható téli időjárást, két esetben tévedtek. Négy éve például pontosan jósolták meg az átlagosnál jóval hidegebb telet, ekkor voltak egyes éjszakákon -25 Celsius-fokok is a térségben, de három évvel ezelőtt is jól vetítették előre az átlagosnál melegebb hónapokat.

A diagramon világos sárgával látható a csak a Börzsöny térségére számolt hőmérsékleti eltérés a sokéves átlagtól, valamint narancssárgával az állatok viselkedése alapján jósolt előzetes várakozás (Grafika: metnet.hu)
A diagramon világos sárgával látható a csak a Börzsöny térségére számolt hőmérsékleti eltérés a sokéves átlagtól, valamint narancssárgával az állatok viselkedése alapján jósolt előzetes várakozás (Grafika: metnet.hu)

Mostani megfigyeléseik alapján, ha csak az ismertetett megállapításaikra alapoznak, akkor a nagy átlagnál kissé hidegebb téli időszakot valószínűsítenek a szakemberek.

 

Sokat elárulnak a terepi tapasztalatok

Nagy László, az Erdészeti Lapok főszerkesztője, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársa korábban megkeresésünkre aláhúzta: előrejelzésük nem tekinthető tudományos vagy egzakt kutatásnak. Megfogalmazása szerint lelkes meteorológusok és erdészek feszegetik a témát, hogy vajon az erdő élővilágában a vad miképpen készül fel a téli időszakra.

Most már bő egy évtizede azt a kérdést tették fel meteorológus társaikkal közösen, hogy korrelálnak-e bizonyos terepi tapasztalatok a hosszabb távú, téli időszakokat megjósoló klímamodellekkel. Nagy László kiemelte: bár statisztikailag már látszik, hogy van összefüggés az őszi hónapok tapasztalatai és az azt követő téli hónapok során rögzített adatok között, sokan szkeptikusan tekintenek a “jóslásaikra”.

Erre reagálva kiemelte: prognózisuk nem heti vagy havi előrejelzés, összességében próbálják előrevetíteni a tél milyenségét olyan terepi információk alapján, melyek az erdőket nap mint nap járó vadgazdálkodási szakemberek számára igen sokat elárulnak.

 

metnet.hu nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)