Salgótarjánban is tilos lesz az avarégetés

A veszélyhelyzet megszűnése után az egész országban tilos lesz az avar és kerti hulladék égetése, így a napokban Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is meghozta az ennek megfelelő döntést.

A parlament még nyáron fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint 2021-től az egész országban tilos lesz az avarégetés. A cél a levegőminőség javítása és a lakosság egészségének védelme, Magyarország ellen ugyanis uniós kötelezettségszegési eljárás indult a nem megfelelő levegőminőség miatt. A tavaly december 2-i Magyar Közlönyben azonban megjelent egy kormányrendelet, mely szerint a veszélyhelyzet ideje alatt még továbbra is a települések önkormányzatai döntenek az ezzel kapcsolatos szabályozásról.

Bár azt még nem lehet tudni, hogy a veszélyhelyzet mikor ér véget, Fekete Zsolt már meghozta a törvény értelmében szükséges helyi döntést. A veszélyhelyzet megszűnését követően így hatályon kívül helyezik a környezetvédelmi rendelet azon részeit, melyek az avar és kerti hulladék égetését szabályozzák. Korábban április 1. és 30., valamint október 1. és 31. között volt lehetőség Salgótarjánban a kerti hulladék égetésére,

a jövőben azonban ez egész évben tilos lesz.

Milyen hatása van a levegőre az avar és a kerti hulladék égetésének? Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, jelentős légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene, nem, vagy csak féli ég el. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik. Egy átlagos kupac – például 100 kg – elégetése során annyi PM10 (mikrométernél kisebb átmérőjű) részecske jut a levegőbe, mely mintegy 90 millió köbméter levegőt szennyez el egészségügyi határérték felett. Ez egy közepes méretű település teljes légkörének felel meg. Egy átlagos kupac avar elégetése tehát egy teljes település légkörében határérték fölé emeli a szennyezést. Szintén érzékletes hasonlatot hoz továbbá az a több helyen hivatkozott tanulmány is, mely szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égetésével annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.

Megkerestük a témában Fekete Zoltánt, a VGÜ Nonprofit Kft. igazgatóját is, aki arra biztatja a városlakókat, hogy amennyiben lehetőségük van rá, komposztálják a kerti hulladékot. A komposztálás egy környezetbarát eljárás, ráadásul a folyamat során keletkezett humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét is a gyepen vagy a kiskertben. A lakosság emellett élhet a házhoz menő elszállítás lehetőségével is, melyre évente legalább tíz alkalommal sor kerül a városban – tette hozzá az igazgató. Fekete Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valaki nagyobb mennyiségű zöldhulladéktól szeretne megszabadulni, az – mint minden évben, idén is – március másodikától kezdődően leadhatja a csókási hulladéklerakó udvaron. Itt háztartásonként egy tonna hulladékot vesznek át évente.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!