Egyes Nógrád megyei településeken már tilos, Salgótarjánban még lehetséges az avarégetés

Eltérő szabályok vonatkoznak az avar és kerti hulladék égetésére Nógrád megye településein, így a munkálatok megkezdése előtt érdemes tájékozódni a helyben hatályos rendeletekről. Az országgyűlés ugyan tavaly megszavazta az avar égetésének általános betiltását, egy decemberi rendelet értelmében azonban a veszélyhelyzet végéig továbbra is az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy el lehet-e égetni a kerti hulladékot, erre pedig az egyes települések más és más formában reagáltak.

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, Salgótarján polgármestere már meghozta a tavalyi törvény értelmében szükséges helyi döntést. A veszélyhelyzet megszűnését követően így a megyeszékhelyen is hatályon kívül helyezik majd a környezetvédelmi rendelet azon részeit, melyek az avar és kerti hulladék égetését szabályozzák. Az erre vonatkozó rendelet jelenleg még érvényben van, így Salgótarjánban április (és október) hónap során van lehetőség a kerti hulladék elégetésére az adott napokon 8 és 18 óra között. A megyeszékhelyi rendelet ugyanakkor csak növényfertőzések esetén teszi lehető az ilyen égetést.

A salgótarjáni rendelet is hangsúlyozza: avar és kerti hulladék elsősorban komposztálással, ha ez nem lehetséges, elszállítással ártalmatlanítható. Bár több lehetőség is évek óta adott, még mindig sokan élnek vele, vagy nem tudnak róla. Salgótarjánban évente legalább tíz alkalommal mennek házhoz a zöld hulladékért a VGÜ hulladékszállító járművei. Amennyiben valaki nagyobb mennyiségű zöld hulladéktól szeretne megszabadulni, abból évente és háztartásonként akár egy tonna mennyiség is ingyenesen beszállítható a csókási hulladéklerakó udvarba.

Vannak olyan városok és falvak, ahol már most is tilos az avar égetése: Balassagyarmaton és Karancsalján 2021. elejétől, Kazáron február elsejétől már más módszerrel kell megszabadulni a kerti hulladéktól. Más falvakban átmeneti rendeletet hoztak, ezek közé tartozik Karancslapujtő is, melynek önkormányzata a jelenlegi állás szerint április 30-ig engedélyezte az avarégetést, keddi és csütörtöki napokon, 10 órától 18 óráig. Egyes településeken, például Szécsényben pedig a régi rendelet maradt érvényben, itt március és április 15. között, az ünnepnapok kivételével péntekenként és szombatonként, délelőtt kilenctől délután ötig van lehetőség a kerti hulladék elégetésére.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)