Augusztus Oklahomában – Összefogás a művészetért

 

Az ötödik születésnapját ünneplő salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház és a salgótarjáni Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. a színházi évad végéhez közeledve büszkén mutatja be az Augusztus Oklahomában című fekete komédiát, Tracy Letts sok humorral és drámával kecsegtető, fergeteges darabját. Az országos premiert a budapesti József Attila Színházban tartják május 19-én.

 

Az alkotók reménye szerint a Salgótarján városa által üzemeltetett és a fennállása ötödik évfordulóját ünneplő Zenthe Ferenc Színház, valamint a magántulajdonban lévő és termékeinek többségét külföldön értékesítő Wamsler SE Rt. összefogása példaértékű lesz a térség többi nagy- és kisvállalata számára. Ez az összefogás jelképe lehet annak, hogy egy közös, nagyszerű ügyért, az igényes szórakoztatásért, a művészet támogatásáért és a nagyvállalatok számára szinte kötelező társadalmi szerepvállalás miatt pártállástól és hitvallástól függetlenül képeseknek kell lennünk összefogni.

 

 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb amerikai Broadway-sikere volt Tracy Letts 2007-ben bemutatott, többszörös Tony- és Pulitzer-díjas tragikomédiája. A fanyar humorú, sziporkázó – és néha bizony nagyonis szókimondó – párbeszédekkel teletűzdelt színmű izgalmas krimi, frenetikus vígjáték, megrendítő családi dráma és igazi amerikai mese egyszerre egy alkoholista apáról és egy gyógyszerfüggő anyáról, akik megpróbálnak rendet tenni maguk körül. De egy olyan családban, amelyben csupa léhűtő férfi, boldogtalan asszony, hűtlen férj és lázadó nő él – nos, ez csaknem lehetetlen vállalkozás… Nem is beszélve arról, hogy a legjobb háznál is lehetnek olyan sérelmek, elfojtott vágyak és veszélyes titkok, amelyek egy alapos nagytakarítás során egyszer csak előkerülnek a régi kacatok közül az üres gyógyszeres dobozokkal és sörösüvegekkel együtt…

A darabban láthatjuk az egyaránt Jászai Mari-díjas Vándor Évát és Bozó Andreát, valamint Marjai Virágot, Kovács Vandát, Tóth Zoltánt, Erdélyi Gábort, Erki Gabriella Lénát, Jakab Csabát, P. Kerner Editet, Albert Pétert, Máté Krisztiánt, az újra salgótarjáni színpadra álló Kadlót Zsófiát, és Farkas Zoltánt. A darabot Susán Ferenc rendezte, a díszlet és a jelmez Pallós Nelli ötlete alapján készült.

 

A díszbemutatót több salgótarjáni előadás is követni fogja május 22-én és 23-án, majd a darab Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban vendégszerepel május 29-én este – közölte a Zenthe Ferenc Színház.