Átvette megbízólevelét Dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője

A kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselőjévé választott politikusnak a választókerületi választási bizottsági elnöke, dr. Kiss Andrea adta át a megbízólevelet, miután vasárnap hivatalossá vált a 2018. április 8-án megtartott voksolás végeredménye.

A Nemzeti Választási Bizottság a benyújtott fellebbezések alapján egyetlen választókerületben sem rendelte el a szavazatok újraszámlálását – közölte a napokban az NVB elnöke a köztévében. Patyi András azt mondta, az újraszámlálás elrendeléséhez tényeken alapuló bizonyítékra vagy “magas szintű valószínűsítésre alapot adó körülmények” bemutatására van szükség. Közölte azt is, hogy a testülethez mintegy 180 fellebbezés érkezett be. Azért ilyen sok, mert lényegében minden választókerületi eredményt, ahol nem az ellenzék nyert, megtámadtak. A fellebbezések egy nyomvonal szerint, egy szövegtörzsre készültek, és alapvetően országos jelenségeket vetettek fel. Ezek egy részét a szavazást követő három napon belül lehetett volna megtámadni, de a konkrét szavazókerülethez köthető kifogások esetében sem döntöttek az újraszámolás elrendeléséről – számolt be róla az NVB elnöke.
Hozzátette, sokan kifogásolták azt is, hogy a szavazás napján meggyengült az NVB honlapja. Patyi András hangsúlyozta, ez nem befolyásolta a szavazás eredményét, hiszen nem az oldal az eredmények forrása, hanem a források alapján kerülnek fel az eredmények a honlapra.

A kelet-nógrádi fellebbezésről Tóthné dr. Kerekes Andreát, a Nógrád Megyei 1-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezetője a 3100.hu megkeresésére elmondta, hogy egyedül a Demokratikus Koalíció élt kifogással.

Tóthné dr. Kerekes Andrea közölte: a választókörzeti választási bizottság az április 14-én megkezdett, április 15-re áthúzódott ülésén hozott döntést a választókerület eredményéről. A névjegyzékben szereplő választópolgárok 66,59 százaléka, 52714 fő adta le szavazatát. A Fidesz-KDNP jelöltje, Dr. Becsó Károly Csaba 24611 szavazatot kapott (47,34 %), ezzel ő lett a választókerület megválasztott képviselője.

A bizottság ezen döntése ellen a Demokratikus Koalíció elnöke élt jogorvoslattal, kérve a szavazás megismétlését. A fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottság bírálta el, döntésükkel pedig lényegében elutasították a kifogást és helyben hagyták a választókerületi választási bizottság döntését. Mivel a beadványozó további jogorvoslattal nem élt, így az egyéni választókerületi eredményről szóló határozat 2018. április 22-én, vasárnap jogerőre emelkedett – tette hozzá a kelet-nógrádi választási iroda vezetője.

Az országgyűlési képviselő-választás salgótarjáni eredményének elemzését már a voksolás utáni napokban megejtettük, akkor még 99,18 százalékos feldolgozottság mellett (a somoskői szavazókör és az átjelentkezők szavazatai nélkül). Akkor azt írtuk: a kormánypártok harmadával több szavazót tudtak mozgósítani a városban, mint a 2016-os időközi polgármester-választáson, a teljes feldolgozottság mellett azonban a “közel másfélszer annyi” kifejezés a helyes a mozgósítás jellemzésére: egyéniben Dr. Becsó Károly 8710 szavazatot kapott, míg a Fidesz-KDNP pártlistája 8875 voksot gyűjtött be Salgótarjánban. Az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció pártlistáira 5316, a Jobbikra 4330, az LMP-re 1290 voks érkezett a végleges eredmények szerint.

A választási utáni héten feldolgozott somoskői, illetve átjelentkezéssel vagy külképviseleten leadott bő 2500 voks érdemben nem módosított a korábban tett megállapításainkon. A viszonyított arányok és megállapítások csak minimális mértékben lettek kedvezőbbek a Jobbikra nézve, összességében stagnálnak a Fidesz-KDNP és az LMP esetében, valamint csekély mértékben lettek kedvezőtlenebbek az MSZP-Párbeszéd listáját és a Demokratikus Koalíciót tekintve.

 

Becsó Zsolt is parlamenti képviselő marad

Becsó Zsolt, a Fidesz-KDNP politikusa továbbra is parlamenti képviselő marad a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A kelet-nógrádi térségekben országgyűlési képviselői posztot 8 évig betöltött Becsó Zsolt egészségügyi okokra hivatkozva nem vállalta az újabb egyéni képviselői jelölést. Bár a választás előtt úgy tűnt, hogy a Fidesz-KDNP listáján a 69. helyet megkapott politikus ebből a pozícióból nem lesz majd parlamenti képviselő, ezt a várakozásoknál jóval erősebb kormánypárti győzelem felülírta. A felmérések által prognosztizáltnál sokkal több Fidesz-KDNP-s képviselő szerzett ugyanis egyéni mandátumot azok közül, akik az országos listán előtte kaptak helyet.

Becsó Zsolt kérdésünkre még a választás előtt elmondta: jól eső gesztusként értékelte, hogy sokéves munkáját megköszönve pártcsaládja helyet adott neki a Fidesz-KDNP listáján. Mandátumszerzésével kapcsolatban újabb megkeresésünkre elmondta: szeretne tovább dolgozni a parlamentben és bár jelenleg még a gyógyulás az elsődleges, erősnek érzi magát fizikálisan és mentálisan is.

Ha az egészségügyi állapotom és Isten is úgy akarja, le fogom tenni a képviselői esküt” – mondta a 3100.hu-nak Becsó Zsolt.

 

3100.hu Fotó: dr. Kiss Andrea kedden délelőtt átadta az országgyűlési képviselőségről szóló megbízólevelet Dr. Becsó Károlynak