Átmenetileg bezárják a vendég- és nézőfogadó salgótarjáni közintézményeket

A kormány rendelkezésével egyetértésben elhalasztja a 100 főnél nagyobb rendezvényeket Salgótarján önkormányzata. Az intézkedés érvényes a József Attila Művelődési Központ színháztermében tartandó összes előadásra is – közölte Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

Fekete Zsolt ugyanakkor kiemelte: a kormány döntését az önkormányzat tovább szigorítja. Tájékoztatása szerint a József Attila Művelődési Központ, a Zenthe Ferenc Színház, a Dornyay Béla Múzeum, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a Bátki József Közösségi Ház, a Városi Sportcsarnok és az Egészségügyi Szociális Központ egyes szervezeti egységei nem fogadhatnak látogatókat, nem tarthatnak és fogadhatnak csoportos rendezvényeket csütörtöktől kezdve. Átmenetileg bezár a salgótarjáni uszoda; a városi, zárt térben megrendezendő sportesemények zárt kapusak lesznek, a mérkőzéseket a nézők nem látogathatják. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

Arról, hogy a különböző eseményekre és intézményekbe megváltott jegyekkel, bérletekkel mi a helyzet, a városi cégek fogják tájékoztatni az érintetteket – tette hozzá Fekete Zsolt.

 

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el – ismertette. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.

A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb. Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá Gulyás Gergely. Kérdésre válaszolva elmondta, ez legkésőbb éjfélig megtörténik.

Közölte továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat. Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.

A döntések visszavonásig érvényesek – rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket – tudósít az MTI.

 

Kiemelt fotó: Salgótarján (Fotó: Feledi Gergely)