Átadták a Nógrád megyében Európáért Díjakat

3100.hu Fotó: A Nógrád megyében Európáért Díjjal elismert Varga Béla és Fenyvesiné Mester Erika, a Europe Direct Nógrád megyei információs iroda vezetője

A tavalyi évhez hasonlóan a járványhelyzet miatt idén sem tudta megszervezni a hagyományos somoskői Európa Napot a Europe Direct Nógrád megyei információs iroda. A jeles dátumot így online formában ünnepelték, melynek keretében átadták a Nógrád megyében Európáért Díjakat is.

Fenyvesiné Mester Erika irodavezető köszöntőjében kifejtette: a minden évben megrendezett Európa Nap az európai béke és egység ünnepe, emellett pedig Magyarország európai uniós csatlakozásáról is szól, mely 2004. május 1-jén történt. Bár az idei Európa Nap az online térbe szorult, az érdeklődőket számos programmal várták. A Nógrád megyében Európáért Díjak átadása mellett kihirdették az iroda állatvédelemmel, illetve az Európai Unióval kapcsolatos totójának győzteseit is.

A Nógrád megyében Európáért Díjat a Europe Direct Nógrád Információs Iroda és a Fejlődő, Élhető és Szerethető Városért  Egyesület hozta létre, melyet egyszer a szabad sajtó napjához kötődően, másodszor pedig az uniós csatlakozás évfordulóján adnak át. A díjat idén az Európa Nap alkalmából Varga Bélának, a Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatójának ítélték oda.

1950 május 9-én írták alá a Schuman-nyilatkozatot, ezzel létrehozva az Európai Szén- és Acélközösséget, így biztosítva, hogy az európai országok ne kezdhessenek fegyverkezésbe egymás tudta nélkül. Ezt a mai Európai Unióhoz vezető első lépésnek tekintjük. Az Európa-napon az Európai Unió létrejöttét, az európai békét, egységet és sokféleséget ünnepeljük.

Fenyvesiné Mester Erika a díj átadásakor elmondta: a megyei Europe Direct irodák hiteles tájékoztatást adnak az Európai Bizottság munkájáról, törekvéseiről, döntéseiről. Az irodák emellett olyan programokat, rendezvényeket szerveznek, amelyek ezeket a hiteles információkat közelebb viszik az emberekhez. Az EDIC irodák – ma már ED irodák – a kezdetektől úgy működnek, hogy az Európai Bizottság Magyarországi Állandó képviselete megbízásából egy befogadószervezet üzemelteti és támogatja őket. Ebben a működtetésben ítélték kiemelkedőnek Varga Béla munkáját, aki a Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványon keresztül több éven keresztül biztosította a Europe Direct iroda működését Nógrád megyében.

Varga Béla köszönő beszédében hangsúlyozta: működésüknél fő szempont volt, hogy meg tudják honosítani az európai életmódot, valamint az ezzel kapcsolatos értékeket népszerűsítsék.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, idén a médiaszakembereknek járó Nógrád megyében Európáért Díjat Kéri Istvánnak, a 3100.hu hírportál létrehozójának, működtetőjének ítélték oda, aki a díj átvételekor kiemelte: véleménye szerint mindenki közös érdeke, hogy szem előtt legyenek az Európai Unióval kapcsolatos ügyek, így azokat a lakosság is megismerje.

 

3100.hu Fotó: A Nógrád megyében Európáért Díjjal elismert Varga Béla és Fenyvesiné Mester Erika, a Europe Direct Nógrád megyei információs iroda vezetője