Átadták a Madách-díjakat Benkő Péternek és Pindroch Csabának

Benkő Péter és Pindroch Csaba színművészeknek adományozta a Madách-díjat Nógrád Megye Önkormányzata; az elismeréseket pénteken este, a hagyományos Madách-ünnepségen adták át. Nógrád megye Madách Imre-díját 1964-ben, az író, költő halálának 100. évfordulóján alapították. Az elismeréssel minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben közreműködőket jutalmazzák.

A hagyományok szerint a Köztársaság téri Madách-szobornál kezdődött pénteken délután Balassagyarmaton a Nógrád megyei Madách-ünnepség, majd többek között a Horváth Endre művészeti díjak átadásával folytatódott a nap programja. A díjat idén Csernák Edit művésztanár és Németh Árpád festőművész kapták, kiállításukat Csach Gábor, a város művészettörténész alpolgármestere nyitotta meg a Madách Imre Városi Könyvtár galériájában. Az elismeréseket Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere adta át a művészeknek, munkásságukat Orosz Gábor tanár és Zolnyánszki Zsolt galériavezető méltatta.

A Madách-ünnepségen Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mondott ünnepi beszédet. A díjak átadását megelezően Csábi István, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Molnár Éva, a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója méltatta Benkő Péter és Pindroch Csaba pályafutását, tevékenységét.

Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott többek között R. Várkonyi Ágnes történésznek, Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, Kerényi Ferenc, Szabó András, Bene Kálmán irodalomtörténészeknek, a Mikszáth Kálmán Társaságnak, Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek, és posztumusz odaítélték a díjat Lukács Margit színművésznek is.

A kétszeres Jászai Mari-díjas Benkő Péter rendszeres látogatója Nógrád megyének, mivel anyai nagyapja a mátranováki bányák igazgatója volt, így gyermekkorát Mátranovákon és Homokterenyén töltötte, szüleit Homokterenyén temették el. Benkő Péter 1969-1973 között a József Attila Színház színésze, 1971-1993 között a Thália-, illetve az Arizona Színház tagja, majd 1993-1998 között szabadfoglalkozású művész volt. 1999-2013 között a Soproni Petőfi Színház vendégművészeként dolgozott, 2013 óta a Turay Ida Színház vendégművésze. Első filmes szerepét főiskolai tanulmányai alatt kapta, Babocsai Lászlót alakította A koppányi aga testamentuma című tévéfilmben. Szerepel Madách Ember tragédiájában is Kepler tanítványaként.

A salgótarjáni születésű Pindroch Csaba számára a Valami Amerika című film hozta meg a hírnevet 2002-ben, a vígjáték folytatását 2008-ban mutatták be a mozik. Játszott a Kontrollban, a Marian Cosma haláláról szóló Szíven szúrt ország című filmben, Bélus szinkronhangját adta a Nyócker! című animációs produkcióban. Színházi szerepei közül leghíresebbek a Frakie és Johnny, amiben a főszerepet kapta, vagy A vágy villamosa, a drámában Mitch-et alakítja. Pindroch Csaba 2012-től a Thália Színház művésze, 2014-től a Veres 1 Színház társulatának is tagja.

 

MTI nyomán / Fotók forrása és további képek a díjátadóról: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook