Árvízvédelmi készültség: megkezdték a megelőző védekezést Ipolytarnócon

 

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Ipolytarnóc polgármestere tegnap délután az Ipoly folyó vízszintjének előre jelzett jelentős emelkedése miatt. Emellett a Nógrád megyét érintő nagy mennyiségű csapadékra vonatkozó időjárási előrejelzések és a folyó szlovák szakaszán mért emelkedő vízszint is okot ad a készültségre – tájékoztatta honlapunkat a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A település önkormányzata, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, valamint a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával tegnap délután megkezdte a megelőző védekezési munkálatokat. A veszélyeztetett területen lévő nyolc ingatlant nyolcszáz homokzsákkal védték be.

A Rákóczi úton hét, a Dankó úton egy családi ház érintett, ezekben összesen húszan élnek, részükre az önkormányzat a befogadó melegedőhelyet is előkészítette, amennyiben arra szükség lenne.

A folyó vízszintje Ipolytarnócnál óráról órára emelkedik, az ilyenkor átlagos magasság 70 centiméter lenne. Az előző napokban, egészen a ma reggeli órákig 107 centiméter környékén állt a vízszint, ez 15 órára már 233 centiméterre emelkedett. A korábbi, másodpercenkénti bő 6 köbméternyi vízhozammal szemben immáron 21,6 köbméternyi víz folyik át másodpercenként az ipolytarnóci vízmércénél.

 

Kiemelt fotó forrása: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság