Árvízvédelmi készültség már nincs, de belvízvédelmi még mindig van

 

Már sehol nincs árvízvédelmi készültség Nógrád megyében – jelezte honlapunknak a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Angyal Eszter közölte: folyamatosan apadnak a vízfolyások Nógrád megyében, ennek köszönhetően mindenhol visszavonták az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

 

Mind az Ipoly, mind a Zagyva mentén megszűntek a korábban elrendelt készültségek, ez utóbbin a Mátraverebélyi víztározónál volt korábban elsőfokú árvízvédelmi készültség a Zagyván folytatott vízkormányzás miatt. Az Ipoly mentén Nógrádszakálnál, Balassagyarmaton, Dejtáron, Ipolyvecén, Hontnál és Ipolytarnócnál is visszavonták az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A belvíz azonban problémát okoz Balassagyarmaton, ahol pénteken estétől van érvényben a másodfokú belvízvédelmi készültség. A probléma, hogy az Ipoly magas vízállása miatt a város csapadékvíz-elvezető rendszere nem tudja eljuttatni a felgyülemlett csapadékot a folyóba, ezért péntek óta folyamatosan átemelő szivattyúval emelik át a belterületen összegyűlt csapadékvizet az Ipolyba.

Az Ipoly mentén még mindig vonatpótló autóbuszok közlekednek – közli a MÁVINFORM. A vízügyi hatóság előrejelzései és a pályafelügyelet által tapasztaltak alapján döntött előbb a Balassagyarmat-Ipolytarnóc, majd február 21-től, a Balassagyarmat-Drégelypalánk vonalszakaszok lezárásáról a vasúttársaság. A vonatforgalom az áradás levonulása és a vasúti pálya ellenőrzése után indulhat újra. Ennek időpontja egyelőre még bizonytalan.

 

Kiemelt fotó: A Zagyván levonuló árhullám után fennakadt műanyag palackok és háztartási hulladék a mátraverebélyi víztározóban. Az összes hulladékot a tározó leeresztése, illetve az altalaj szikkadását követően tudják majd összegyűjteni. (MTI Fotó: Komka Péter)