Arvízvédelmi készültség: lassan, de apadásnak indult az Ipoly

Az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utca Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Ipolytarnócon tegnap este harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipoly vízszintjének rohamos emelkedése miatt. A folyó vízszintje ma reggelre már meghaladta a négy métert is, reggel nyolc és délután egy óra között 402 centiméteren stagnált, délután kettőtől pedig megkezdődött a lassú apadás.

 

A település önkormányzata, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők, valamint a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával a kedden megelőzés céljából kirakott nyolcszáz homokzsákon túl szerda este további ezer homokzsákkal erősítette meg, magasította a védőgátat. A veszélyeztetett területen ma délelőttig nyolc ingatlant, jelenleg pedig kilenc ingatlant érint az áradás, a vízállás miatt ugyanis a Dankó úton további egy ház védelme mellett döntöttek a helyszínen lévő szakemberek.

A Rákóczi úton hét, a Dankó úton immár két családi ház érintett, ezekben összesen huszonhárom ember él, csütörtök reggelig többen ideiglenesen elhagyták otthonukat, közülük volt, aki a melegedőhelyet választotta, mások rokonokhoz költöztek.

 

Az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utca Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)
Az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utca Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)

 

A jelenlegi állapot szerint a folyó ipolytarnóci szakaszán 402 centiméteren tetőzött, 14 órára egy, majd 15 és 16 órára további egy-egy centimétert csökkent a vízszint, ami 17 órakor 399 centiméter volt.

Borsosberényben is homokzsákolni kellett, ott a Derék-patak áradása miatt volt szükség a védekezésre három lakóház melléképületénél, a Zagyván viszont ugyan mértek tegnap magasabb vízállásokat, árvízi védekezésre azonban nem volt szükség, az esti óráktól pedig intenzíven apad a patak Nógrád megyei szakasza.

 

Kiemelt fotó: Az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utca Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)