Aranymisét tartottak a Szent József templomban

 

Aranymisét mutatott be Dióssi Géza Kornél domonkos atya július 3-án, az Acélgyári úti Szent József templomban, Varga András esperes-plébános konccelebrálásával. A nyugdíjas éveit Sopronban töltő atyát 1966. június 19-én szentelte pappá Egerben dr. Brezanóczy Pál érsek.

 

A kolozsvári származású család a háborús évek végén települt Mátranovákra, majd innen Budapestre költöztek, ahol Dióssi Géza Kornél a piarista gimnáziumban érettségizett. A domonkos rendi örökfogadalmat 1964. július 5-én tette le, Sopronban.

A szentmise végén az aranymisés szerzetes elmondta: szerzetesi életet – mivel az rendek működését betiltották – nem folytathatott, de felszentelése után világi papként ténykedhetett. Felszentelése után Salgótarjánban kezdte pályafutását – az aranymisén jelenlévő hívek között még akadt, akinek a hitoktatója volt –, majd Zabarban, később Karancslapujtőn volt plébános. Innen Putnokra került, ahonnan hosszú szolgálat után 1989-ben Kárpátaljára vezetett az útja, öt paptársával együtt: a szovjet időkben az ottani római katolikus magyarság szinte teljesen lelki gondozás nélkül maradt, így az anyaországból érkezőkre maradt ez a feladat.

Dióssi atya az ezüstmiséjét is Kárpátalján tartotta, 1996-os hazatérése után pedig Debrecenben és Budapesten is szolgált. Nyugdíjba vonulása óta hat rendtársával együtt a soproni domonkos kolostorban él.

Salgótarjáni aranymiséje után áldást adott a jelenlévő hívekre, majd 11 órától a mátranováki Nepomuki Szent János templomban mutatott be szentmisét: gyermekkorában ugyanis itt volt elsőáldozó – olvasható a Salgótarjáni Egyházközségek honlapján.

 

Kiemelt fotó forrása: Salgótarjáni Egyházközségek honlapja | www.st-plebania.com