Arad, 1849. október 6. – A nemzet tragédiája

Törékeny és becses örökségünk a szabadság. Nem tékozolhatjuk el és nem mondhatunk le róla senki kedvéért – hangsúlyozta Fekete Zsolt polgármester Somoskőben, az Aradi Vértanúk Emlékhelyén, október 6-án délután megrendezett nemzeti gyásznap eseményén.

 

Napsütés és gyönyörű őszi látvány adta a hátterét a salgótarjáni október 6-ai megemlékezésnek a somoskői Váralja Emlékhelyen. Mint ismeretes, a szoborcsoportot még 2010-ben állíttatta Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint az ország első és máig egyetlen olyan emlékhelyét, amely az Aradon kivégzett tábornokoknak és az első felelős kormány miniszterelnökének, a kivégzőosztag által Pesten meggyilkolt gróf Batthyány Lajosnak közösen állít emléket.

 

Fekete Zsolt polgármester beszédében hangsúlyozta:

A szabadságharc nemzeti ügy volt. Az azt követő megtorlás pedig a nemzet tragédiája.

A városvezető kifejtette, hogy

168 évvel ezelőtt Aradon olyan férfiak haltak mártírhalált Magyarország szabadságáért és függetlenségéért, akik közül többen nem is tudtak magyarul vagy csak felnőtt fejjel tanulták meg nyelvünket. Szívük-lelkük mégis magyar volt. Ők a mi hőseink. Hősök, akik jellé tudtak válni. És az élő lelkiismeret felemelte ezt a jelet. Hogy emlékük minden időre megmaradjon.(…) Az ő példamutatásuk, áldozatkészségük, és konok hitük segítségünkre tud lenni életünk minden napjában

– hívta fel a figyelmet és hozzátette:

Amikor a hősökre emlékezünk, eszünkbe kell, hogy jusson, milyen törékeny és milyen becses örökségünk a szabadság. Nem tékozolhatjuk el és nem mondhatunk le róla senki kedvéért. A szabadságnak nincsenek fokozatai. Ha bármely, szabadságunkat biztosító jogunkról lemondunk, a többit már elveszi az önkény. A vértanúk tudták ezt. Számukra nem létezett megalkuvás. Az örökség, amit ránk hagytak: a szabadság, a hűség és a helytállás öröksége. Rájuk való emlékezésünkben előre kell tekintenünk az igaz szabadság eszméje felé, mely által meg tudjuk valósítani a teremtett rend fogalmát, mely békességet ad ember és ember, nemzet és nemzet között.

 

A programra Bajczárné Gyenes Erzsébet szerkesztett emlékműsort, amelyet a Madách Imre Gimnázium diákjai adtak elő. A verses zenés előadás után a Salgótarjáni Városi Diákönkormányzat képviselői elhelyezték a tizenhárom aradi vértanú és gróf Batthyány Lajos mártírhalált halt miniszterelnök tiszteletére az emlékezés mécseseit, a megjelent szervezetek, pártok, intézmények képviselői és magánszemélyek pedig virágokkal és koszorúkkal rótták le tiszteletüket.