Április 15-én nyílik Salgótarján második szabadtéri tárlata

“Erősen akarom, hogy írott dolgaim, műveim ne csak hallgassanak elrejtve kunyhómban, mint ahogy ezt hosszú évekig tették, hanem hosszú alvás után ébredjenek végre fényes napvilágra” – olvasható Balázs János Versek – vallomások – látomások című kötetében. Komolyan vette a nemzetközileg is elismert, salgótarjáni származású festőművész, költő vágyát a “Sakkozzuk ki!” Akciócsoport. Ahogyan arról már beszámoltunk: a városszépítő egyesület önkéntesei elkészítik a nógrádi megyeszékhely második állandó szabadtéri kiállítását, mely Balázs Jánosnak állít méltó emléket.

Az ötletgazdák a kiállítás helyszínéül a Balázs János szobor mellett található lakóépület oldalsó falát választották, a Március 15. út és a Pécskő út kereszteződésénél. Nap, mint nap elsétálva Szabó Tamás, a festőművészt megörökítő szobra mellett, az akciócsoport tagjainak feltűnt, hogy annak környezete nem méltó Balázs János emlékéhez.

Április 14-én és 15-én új köntöst kap a szobor hátteréül is szolgáló lakóépület alsó falfelülete. A korábbi hagyományokat követve közösségi festés során újul meg a terület, az előre elkészített látványtervek alapján bárki bekapcsolódhat majd az alkotásba. A fal elemei Balázs János festményeinek hangulatát idéző pasztellszíneket kapnak, a felület központi részére pedig egy, a festőművész tipikus motívumait ötvöző montázs kerül felfestésre. Az így elkészült felületre Balázs János festményeinek reprodukciói és versrészletei kerülnek, időtálló tablókon.

A tárlat anyaga a Dornyay Béla Múzeum tulajdonában lévő képzőművészeti és irodalmi gyűjteményből, a Múzeum hozzájárulásával készült el. Az önkéntes akció a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület “Szeretet Napjához” kapcsolódik, a szervezet támogatásával jöhet létre. A közösségi élményfestésre 2018. április 14-én, szombaton 10 órától várják az önkénteseket. Vasárnap délelőtt a képek kihelyezésére kerül sor, 15 órakor pedig ünnepélyes keretek között megnyitják Salgótarján második szabadtéri tárlatát. A képeket Botos Zoltán festőművész ajánlja majd a közönség figyelmébe, ünnepi köszöntőt mond Huszár Máté alpolgármester, a térzenét pedig a Kaly Chirikli biztosítja.

 

Első, második… (és a harmadik)

A Sakkozzuk ki! Akciócsoport 2017 őszén készítette el a település első, szabadtéri, állandó kiállítását. Akkor az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola falát választották helyszínül, a tárlat pedig Salgótarján természeti kincseit mutatja be. Most Balázs János kiállításával bővül a sor, de az egyesület nem titkolt célja, hogy tovább szélesítse a hazánkban is innovatívnak számító kezdeményezését. A tervek szerint 2018 nyarán újabb szabadtéri tárlat és egyben közösségi tér nyílik a belváros egyik frekventált területén. Az önkéntesek nem csak a település szépítése céljából, de az értékteremtő közösségi alkotás és egyben a közösségi lét népszerűsítése okán dolgoznak Salgótarjánban, immáron négy éve.

 

Kiemelt képünkön a tárlat látványterve látható (Forrás: “Sakkozzuk ki!” Akciócsoport)