Állomási gondnoki rendszert állít föl a MÁV a vasútállomások rendben tartása érdekében

A vasútállomások utasforgalmi létesítményeiben, a kapcsolódó és az üzemi területeken a rendezett és kulturált környezet biztosítása érdekében a MÁV 2019 tavaszától állomási gondnoki szolgálatot működtet – közölte a vasúttársaság.

A MÁV jelenleg 696 állomást és 698 megállóhelyet üzemeltet. Ezek közül első ütemben 277 helyszínen 78 munkatárs foglalkoztatásával indult el az állomási gondnoki szolgálat. Ezt a tevékenységet a vasúttársaság a jövőben további állomásokra és megállóhelyekre is kiterjeszti.

Az állomási gondnoki munka célja az utasforgalmi területek és létesítmények elvárt szintű tisztán tartásához és karbantartásához kapcsolódik, benne foglalva a zöldterületek rendszeres ápolását, valamint a burkolt és burkolatlan területek gyommentesítését. A vasúttársaság reményei szerint – az állomási gondnokok munkájának is köszönhetően – rövid időn belül országszerte érzékelhetően gondozottabbak lesznek a vasútállomások, az utazóközönség és a lakosság megelégedésére.

A cél érezhetően növelni úgy az utazóközönség komfortérzetét, mint a települések környezeti rendjét.

A MÁV Kommunikációs Igazgatósága a 3100.hu megkeresésére közölte: az állomási gondnokok a Pályavasúti Területi Igazgatóságok teljes területén, több szolgálati helyen is végzik tevékenységüket. A feladataik elvégzésének pontos helyszínét a felmerülő igények alapján állapítják meg.

Nógrád megyén belül jelenleg Balassagyarmaton dolgozik egy állomási gondnok, aki egyben a 75-ös és a 78-as vasútvonalak állomásain is elvégzi a fent ismertetett feladatokat. A 81-es vonal állomásain a tervek szerint július 1-től dolgozik majd állomási gondnok – közölte kérdésünkre a MÁV. Megtudtuk azt is, hogy Nógrád megyében jelenleg Balassagyarmat, Pásztó, Mátraszőlős, Szurdokpüspöki és Jobbágyi állomásokat szolgálja munkájával állomási gondnok.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MÁV)