Államtitkár: a kormánnyal együttműködő polgármester kell Salgótarjánnak

3100.hu Fotó: Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Szabó Zsolt államtitkár és Simon Tibor polgármesterjelölt mai sajtótájékoztatójukon

Ha Salgótarján három éven belül nem tudja elnyerni a település-, energetikai és vállalkozásfejlesztésre fordítható uniós forrásokat, utána már nem lesz módja pótolni, ezért az a tét, hogy olyan polgármestere legyen a városnak, aki együtt tud dolgozni a kormánnyal – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedden Salgótarjánban.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltjével, Simon Tiborral tartott sajtótájékoztatóján közölte: ez az utolsó európai uniós ciklus, amikor Magyarország jelentős mértékű fejlesztési pénzt kap. Salgótarjánban nagyon sok teendő van még, és fontos, hogy olyan csapatmunka keretében tudjunk együtt dolgozni, amivel jövőt építünk – tette hozzá.

Szabó Zsolt azt mondta, meg kell fordítani és a fejlesztés irányába kell vinni azt a tendenciát, amely – minden önkormányzatot beleértve – nem jó irányba mutatott az elmúlt tíz-tizenöt évben.

Simon Tibor, a kormánypártok polgármesterjelöltje kitért arra: jelentős hulladékgazdálkodási és -rekultivációs, illetve épületenergetikai beruházások valósultak meg a nógrádi megyeszékhelyen, de tovább kell haladni, és meg kell nézni, hogyan lehet jól felhasználni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásait. Utóbbiról Szabó Zsolttal egyeztetve a jelölt közölte: a kormány támogatja az óvodák, iskolák és egyéb közintézmények energetikai felújításának megkezdését.

Felidézte ugyanakkor: országos hír volt vasárnap, hogy Salgótarjánban háromezer lakásban nem volt fűtés. Közölte, a város távhő- és ivóvízhálózata is borzasztóan elöregedett. Ha út- és járdafelújításokban gondolkodunk, nem megkerülhető, hogy mi van a felszín alatt – mondta Simon Tibor. Jelezte: megválasztása esetén az ivóvízhálózat teljes rekonstrukciójának elindítását kéri elsőként az államtitkárságtól.

Salgótarján környékén szintén a korábbi KEOP forrásaiból sikerült több elhagyatott bányaterületet is rekultiválni, illetve természeti élőhelyet helyreállítani. Az államtitkártól megkérdeztük, hogy az infrastrukturális jellegű, KEHOP forrásokból megvalósuló fejlesztéseken felül lesz-e ilyen fejlesztésekre is lehetőség a továbbiakban?

Szabó Zsolt válaszában jelezte: természetvédelmi, környezetvédelmi jellegű tevékenységekre több mint 30 milliárd forintot különítettek el a KEHOP forrásain belül. Elsősorban civil szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak lesz lehetősége arra, hogy összefogással, közösségépítő tevékenységgel tudnak majd ebben részt venni. Ezen kereteken belül éppen most készítik elő azokat a pályázati kiírásokat, melyek az elsők között jelennek majd meg. Ezek segítségével elsősorban a szemléletformálásban lesz lehetőség komplex ötletek megvalósítására a rekultivált területek használatával, melyeknek a pályázók új funkciót adhatnak a támogatások segítségével, így például bemutatóhelyek jöhetnek létre.

 

MTI nyomán

3100.hu Fotó: Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Szabó Zsolt államtitkár és Simon Tibor polgármesterjelölt mai sajtótájékoztatójukon