Állami kitüntetést kapott Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke

Dr. Beer Miklós (MTI Fotó: Mészáros János)

Kimagasló szakmai munkájának elismeréseként, Szent István király és az államalapítás ünnepe alkalmából, Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke. A kitüntetést Áder János Magyarország Köztársasági Elnökének megbízásából, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere adta át megyés főpásztorunknak, augusztus 19-én, szerdán, a Parlamentben.

Ott vannak, ahol tenni kell valamit, jelenlétükkel változik, jobbra fordul a világ – méltatta az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kitüntetetteket az emberi erőforrások minisztere a kitüntetések szerdai átadásán. Balog Zoltán kiemelte: az ország Szent István ünnepére készül, melynek során a keresztény magyar állam megalakulására emlékezik. Az ő életművéhez mérni magunkat dőreség, de tanulni belőle kötelező – hívta fel a figyelmet az első magyar király példájára. Szent István nagyszerű reálpolitikus volt, aki felismerte a pillanat parancsát, és megtalálta azt az utat, ami a magyarság számára nemcsak a megmaradást, hanem a felemelkedést jelentette. Mindez kevés lett volna a maradandóhoz, ha nem lett volna meg benne a személyes elköteleződés, a személyes döntés a keresztény hit és saját életének szolgálatba állítása mellett. Ez a személyes többlet jellemzi a kitüntetetteket, akik elkötelezetten, bátran és rendkívüli erőkifejtéssel szolgálják a magyar nemzetet – tette hozzá a miniszter.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként

[highlight background=”#333″ color=”#fff”]   Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke,   [/highlight]

aki immáron több mint tizenkét éve tölti be ezt a pozíciót. Egyházmegyei püspökünk az elmúlt években több esetben is “szókimondó”, egyenes és őszinte szentbeszédeivel, a nem hívőknek is érdekfeszítő, a közvéleményt foglakoztató témák kibontásával tett szert országos (el)ismertségre és keltette fel egy-egy fontos kérdésben a nem kifejezetten vallásosok érdeklődését is, késztette gondolkodásra adott esetben az egyes témák iránt nem kifejezetten érdeklődőket is.

Az egyháznak három életmegnyilvánulása van XVI. Benedek pápa szerint: a hitünk, a kapcsolatunk az Úristennel, és a szolgálat: az egymás iránti önzetlenség és az ebből fakadó feladatok. Ez a három egymást feltételezi. Amit önkritikaként fogalmaztam meg, az az, hogy a háromból túl nagy hangsúlyt kap a templom, és ami ehhez kapcsolódik: az, hogy tatarozzuk az épületet, új orgonát építünk vagy új harangot öntünk

– mondta korábban a hvg.hu-nak adott interjújában. Szerinte azonban ennél fontosabb volna naprakészen megtapasztalni a hitet. Vagyis az, hogy az egyház reagáljon az aktuális történésekre, ahogy annak idején Jézus is az aktuális történésekből vezette le hitelveit.

MTI | Váci Egyházmegye | HVG nyomán

Kiemelt fotó: Dr. Beer Miklós (MTI Fotó: Mészáros János)