Állami kitüntetésben részesült Gabora János

Csak a kétségbevonhatatlan teljesítmény az, ami a nemzeti büszkeség aranyfedezetét biztosítja – jelentette ki Lázár János csütörtökön Budapesten, amikor a Pesti Vigadó épületében állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át augusztus 20. alkalmából.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: a hőzöngő nacionalizmust a teljesítmény különbözteti meg az egészséges nemzeti büszkeségtől. Megjegyezte,

legkiválóbb honfitársaink egyéni teljesítménye végül közösségi élménnyé válik

és a legitim nemzeti büszkeség része, forrása lesz, legyen szó akár a nagyközönség által is látható eredményről, akár a hétköznapok csendes kiválóságáról.

Lázár János hangsúlyozta: egy népnek az a természetes állapota, hogy büszke, a baj sokkal inkább azokkal a népekkel van, amelyek

nem tudnak vagy nem mernek büszkék lenni önmagukra, saját különbözőségükre vagy, bátran mondhatom, saját különbségükre.

A miniszter azt mondta, Magyarországgal is megesett történelme folyamán, hogy alattvalója volt egy nagy-nagy birodalomnak,

vagy manapság, nem is olyan régen, engedelmes piaca egy hatalmas piacnak, semmi több, a nagy történelmi fordulatok így aztán mindig a szuverenitás visszaszerzéséről szólnak, annak a jognak a visszaszerzéséről, hogy az életünket meghatározó döntéseket mi magunk hozhatjuk meg.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepség 2016. augusztus 18-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepség 2016. augusztus 18-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Egy nép öntudatra ébredésével, felnőtté válásával óhatatlanul együtt jár a nemzeti büszkeség érzése, ennek az érzésnek az erősödése – fogalmazott Lázár János, aki szerint ez nem nacionalizmus, hanem erős önazonosságtudat, ami a szabadság velejárója, egyik megnyilvánulása.

Lázár János – a riói olimpián tartózkodó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseletében – azt is kiemelte: a nemzeti kultúrát mindenkihez el kell juttatni, ezért ne elégedjünk meg azzal, hogy az csupán az elit luxuscikke marad”, különösen, akkor, amikor az “egy kulturális felső tízezer kiváltsága”.

A népművelők, a vidéki kultúrházak, a levéltárosok és a múzeumi szakemberek munkájának elismerésén és tudatos támogatásán keresztül fokozatosan meg kell változtatnunk ezt az öröklött és igazságtalan helyzetet – jelentette ki Lázár János, hozzátéve, hogy új és valódi tartalommal kell megtölteni a közművelődés szót, ehhez pedig szövetséget kínál Magyarország kormánya.

 

Nógrádiak a díjazottak között

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét 31-en, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét 43-an, a Magyar Arany Érdemkeresztet 48-an, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet 29-en, a Magyar Bronz Érdemkeresztet 19-en vehették át az ünnepségen. A Népművészet Ifjú Mestere-díjjal hét, Bessenyei György-díjjal öt, Szinnyei József-díjjal négy, Móra Ferenc-díjjal három, Pauler-Gyula-díjjal két, József Attila- és Liszt Ferenc-díjjal egy-egy művészt ismertek el.

Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott Gabora János Gyula, a Gabora Gála a Gyermekekért jótékonysági öregfiúk teremlabdarúgó torna-sorozat ötletgazdája és főszervezője.

Gabora János szerkesztőségünk kérdésére elmondta: felemelő érzés volt átvenni az elismerést.

Mikor az ember elkezd jótékonykodni, nem azért csinálja, hogy a munkáját elismerjék, de ettől függetlenül nagyon jól esett és nagyon büszke vagyok rá. Köszönettel tartozom ugyanakkor mindazoknak, akik hosszú évek óta támogatják a gálát, hiszen a 25 év alatt összegyűlt 72 millió forintnyi adomány egy jelentős összeg – ezt miniszter úr is kiemelte! – mondta Gabora János.

A gála főszervezőjétől azt is megtudtuk, hogy már percre pontos menetrenddel rendelkezik a 25. Gabora Gála, melyet 2017. januárjának első napjaiban rendeznek majd.

Az elismertek között találjuk még a salgótarjáni Hajdara Tamást, a Nógrád Táncegyüttes korábbi táncosát,

jelenleg a Mezőföld Népi Együttes művészeti vezetőjét, aki a Népművészet Ifjú Mestere-díjat kapta megosztva párjával, Herczeg Hajnalka Anikóval, a Kertész Táncegylet művészeti vezetőjével.

Nógrád megyei kitüntetett még Dr. Csekey László, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa, aki Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Gabora János Kovács “Koko” István társaságában a Gabora Gálán (Fotó: Nógrád Sportja)