Alkalmi Oratórium – Ezúttal otthonról alkottak a ceredi művésztelep “résztvevői”

A Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelepet 1996-tól minden évben megrendezték, ám 2020-ban a világjárvány miatt elmaradt. Miután a folyamatot nem szerették volna megszakítani ennek ellenére sem, ezért a művésztelep fizikai megvalósulása helyett a résztvevőknek egy tematikus Email Art művészeti eseményt hirdettek meg, mely az Alkalmai Oratórium címet kapta – tájékoztatta a 3100.hu-t Fürjesi Csaba művészeti vezető.

Ismertetése szerint a projekt címe ugyan megegyezik Händel azonos című (Occasional Oratorio) zeneművével, ám itt most az oratórium másik jelentésére gondoltak: arra a helyszínre, amely az adott személy számára alkalmas elvonulásra, gondolkodásra, imádkozásra. Miután a szokásostól eltérően a meghívott művészeknek az alkotási helyszín nem a művésztelep ceredi bázisa volt, ebben az értelemben a saját műtermeiket, otthoni környezetüket lehetett “alkalminak” tekinteni – emelte ki Fürjesi Csaba.

Hozzátette: természetesen ez a virtuális program nem tudja pótolni a helyszíni szimpóziumot, de a saját műfaján belül értékes válaszokat és alkotásokat tud elérni, a projekt üzenete pedig talán ma aktuálisabb, mint bármikor.

A szervezők arra voltak kíváncsiak, milyen tartalmú és irányú alkotói válaszok születnek a megadott alapanyagból; vagy hogy a művészeknek milyen további kontextusban értelmezhetők a hagyományos vagy kísérleti megközelítésben készült alkotások. Érdekes kérdésként merül fel, hogy mennyire lesz látványos különbség a ceredi helyismerettel rendelkező művészek és a helyismerettel nem rendelkező művészek alkotásai között? A projekt további célja lehet ugyanakkor az is, hogy választ adjon arra a feltevésre: a pandémia okozta fizikai és személyes tevékenységben korlátozott világhelyzetben vajon milyen alkotói minőséget illetve alkotói aktivitást produkál egy virtuális projekt?

A tematikus munkához a művésztelep honlapján fotókat helyeztek el. Az egymástól független ceredi eseményrészleteket, motívumokat tartalmazó felvételeket szándékosan manipulálták azzal a céllal, hogy külön-külön, vagy együtt is feldolgozhatók legyenek. Ennek a feldolgozásnak a formája pedig lényegében bármi lehetett, az egyéni alkotásnak semmilyen tartalmi, technikai, illetve méret-, vagy műfajbeli megkötése nem volt.

A művésztelep szervezői 18 alkotót hívtak meg az Alkalmi Oratóriumra: magyar, német, osztrák, maláj, belga, lengyel, szlovák, litván, horvát és cseh kortárs művészeket. Alkotásaik bemutatása hamarosan megkezdődik a Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep Facebook és Instagram közösségi oldalain. A szervezők szerint bár eddig is előnyös volt, de a világban kialakult helyzet most különösen indokolja a kortárs művészek bemutatását az elektronikus kommunikációban, a közösségi médiákban és szakmai portálokon.

 

3100.hu archív fotó: Remek kezdeményezésként 2019-ben debütált a ceredi Artpiknik – egy fesztivál, amely autentikus környezetben mutatja be a művésztelep alkotásait úgy, hogy közben a helyi értékekre koncentrál a fesztivál többi programja során is