Alacsony szinten stagnál a salgótarjáni szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

A második heti eredmények országosan továbbra sem mutatnak jelentős változást, továbbra is többnyire stagnál a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció – közölte hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az elmúlt héten emelkedő tendenciát Győrben, Pécsett és Szombathelyen mértek, csökkenőt pedig Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben. Az új koronavírus koncentrációja több más város és főváros környéki település mellett Salótarjánban már alacsony szinten stagnál.

Az NNK hangsúlyozza, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják. Teszik mindezt annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

Kiemelték, hogy a kedvező tendencia fenntartásáért továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása: mindenki tartsa be a kijárási korlátozásokat, akinek pedig tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Fontos a legalább másfél méteres távolság megtartása, a maszk viselése, valamint a gyakori és alapos kézmosás is – írták.

 

Balassagyarmaton is biztató a helyzetről tanúskodnak a számok

Balassagyarmaton az elmúlt hét 6 napján a kormányhivatal 10 fertőzöttet és 11 kontakt személyt helyezett karanténba – közölte még vasárnap este a város polgármestere. Csach Gábor 93. veszélyhelyzeti közleményében ismertette: mindemellett felszabadult 51 fő, így vasárnap a hatósági házi karanténban lévők száma 29 fő volt a városban. A napi új beazonosított fertőzésszám összességében kettő alá esett Balassagyarmaton – közölte a városvezető, aki arról is tájékoztatást adott, hogy a város kórházában is tovább csökkent a betegszám.

Csach Gábor a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban is adatokat közölt. Ismertetése szerint a balassagyarmati kórház a Nógrád megyei oltóközpont; eddig 1170 ampulla Pfizer/BionTech vakcinával oltják a megye egészségügyi és szociális szakembereit, az otthonokban élő időseket; ettől a héttől pedig elindul a rendvédelmi dolgozók oltása is. A polgármester ismertetése szerint egy ampulla 5,5 embernek való adagot tartalmaz, jelenleg Balassagyarmaton 970 városi és környékbeli szakember és idősotthonban élő kapott már oltást. Senkinek sem voltak súlyos tünetei, néhány esetben említettek 1-2 napos izomfájdalmat vagy bőrpírt – tette hozzá a polgármester.

 

MTI | NNK nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)