Akár már jövőre találkozhatunk felújított motorvonatokkal a somoskőújfalui vonalon is

Az összesen 40 darabból álló “Uzsgyi”-flotta a MÁV-START járműfelújítási programja keretében születik újjá. A tervek szerint évente 4-6 jármű csinosítása valósul meg. Az első teljesen felújított jármű a nyáron már szolgálatba állt a dél-magyarországi régióban.

 

A MÁV-START idén kezdte meg a 416-os sorozatú, Uzsgyi néven emlegetett motorvonatok modernizálását. A korszerűsítés célja egyrészt az utasok komfortérzetének és a berendezések műszaki színvonalának emelése, másrészt az arculat egységesítése. A járműszekrény hibáinak kijavítása után a motorvonatok a régi téglavörös helyett az új színtervnek megfelelő kék-szürke-sárga külső festést kapnak. A belső terekbe hangszigetelő réteget is tartalmazó, új padlóburkolat kerül, az üléseket vastagabb szivacsréteggel, párnázott fejtám- és kartámborítással látják el és újrakárpitozzák, az ablakokat kicserélik, az utastéri szerelvényeket lefestik. Ezen felül tervezik a fedélzeti utastájékoztató rendszer kiépítését, illetve amely szerelvényekben már volt ilyen, azoknak a megújítását is.

 

 

A vasúttársaság megkeresésünkre közölte: idén és a következő években is folytatják az orosz motorvonatok felújítását, melyek az ország keleti területén több vonalon is közlekednek. Egy-egy ilyen komfortosabbá változtatott “Uzsgyi” akár már jövőre is megjelenhet a Hatvan–Somoskőújfalu vonalon – közölte a társaság Kommunikációs Igazgatósága.

 

(Fotók: MÁV)