Akár az energiatakarékosságban is segíthetnek az okosotthonok

A Csemete CsaNa Alapítvány energiatudatosságra nevelő programjának egyik célja az volt, hogy közelebb hozza az energiatudatos szemléletet a helyi közösségekhez, melyek tagjai akár a saját életükben is hasznosítható tippeket, módszereket sajátíthattak el. Ahogy arról már korábbi cikkeinkben is írtunk, számos módon takaríthatunk meg energiát, legyen szó nagyobb beruházásokról vagy egyszerű praktikákról. Ebben segíthetnek a napjainkban egyre népszerűbbé váló okosotthonok is.

Az okosotthon lényege, hogy összekapcsolja a lakásban található berendezéseket, melyeket egy helyről tudunk irányítani és figyelni állapotukat, teljesítményüket.

Alapja egy bővíthető, központi vezérlő egység, ehhez kell csatlakoztatni a különböző okos eszközöket, aljzatokat, kapcsolókat. Általában mindez magába foglalja a fűtés, hűtés, világítás és a különböző elektronikai berendezések irányítását. Opauszki Zsolt, a távvezérlés.hu okosotthon szakértője a Zöld 25 magazinműsorban elmondta, hogy az egyik legnépszerűbb technológia a Z-Wave, amelynél rádiófrekvenciát használnak. A vezérlőegységhez az okos eszközökön túl igény szerint különböző mérőket és szabályzókat is csatlakoztatnak. A rendszernek nincsenek időbeli korlátai, hiszen a jövőben bármikor újabb eszközökkel bővíthető, amiket könnyen össze lehet hangolni a már meglévőkkel. Sőt, relék beépítésével akár a hagyományos lámpákat, kapcsolókat is „felokosíthatjuk”, így ezek is csatlakozhatnak a rendszerhez.

A projekt az “Szemléletformálási programok” című, KEHOP-5.4.1-16 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 4 998 520 forint támogatást az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

Egy okosotthon nagyon hamar, akár egy óra alatt is beállítható, különösebb szaktudás nélkül. Csupán azt kell megmondani a vezérlőnek, milyen jelzésre mit tegyen – például, ha jelez az esőérzékelő, a tetőablak automatikusan bezáródjon. Opauszki Zsolt elmondása szerint egyre nagyobb az igény arra, hogy beszéddel is lehessen irányítani a rendszert, és a visszajelzés is hanggal történjen. A legtöbb vezérlő a magyar nyelvet még nem érti, azonban bizonyos megoldásokkal mégis el tudják érni, hogy magyarul beszéljen a rendszer, ez pedig plusz kényelmet jelenthet.

Az okosotthonok segítségével nem csak kényelmesebbé tehetjük hétköznapjainkat, hanem akár jelentős mennyiségű energiát is megspórolhatunk.

A rendszer például kikapcsolja a fűtést vagy a klímát, ha épp szellőztetünk, de az egyes helyiségek hőmérséklete akár távolról is beállítható. Így például nem kell folyamatosan egy bizonyos hőmérsékleten tartani a lakást, hanem elég, ha hazatértünk előtt fél-egy órával bekapcsoljuk a fűtést, így pazarlás nélkül is meleg otthon vár ránk. A rendszer méri az egyes eszközök áramfogyasztását is, és jelzi, ha valamelyik a szokásosnál többet fogyaszt. Segítségével akár több évre visszamenőleg is megnézhetjük, mennyi áramot használtunk el, ezzel pedig tudatosabb fogyasztókká válhatunk.

Amennyiben tehát megtehetjük, érdemes beruházni egy ilyen rendszerre, hiszen az okosotthon segítségével hosszú távon jelentős összegeket is megspórolhatunk, ráadásul még házunk értékét is növeljük.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)