Ajándékcsomagokat és lelki segítségnyújtást vittek több kórházi osztályra is

Előbbit kifejezetten Mikulás és az adventi időszak alkalmából vitték csütörtökön, utóbbit a mindennapoknak megfelelően tették a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének önkéntesei.

Kreicsi Mária, a szervezet elnöke a 3100.hu megkeresésére elmondta: közösségük a stresszoldó klubjuk november végi eseményén alakult át kreatív műhellyé, ahol szeretetcsomagokat készítettek. Ebbe az együttérzésüket, biztatásukat is becsomagolták az elkészített ajtódíszek vagy mécsesek, továbbá Béres Cseppek és egy kis édesség mellé – tette hozzá.

Az adventi időszakban külön hangsúlyt kap a felebaráti szeretet. Egy betegszervezet önkénteseiként kötelességünknek érezzük, hogy támogatást nyújtsunk a betegút nehéz szakaszában lévő társainknak, a kórház lakóinak, akik az otthon melege nélkül, talán a szokottnál is erősebb kétségek között töltik ezeket a napokat – mondta Kreicsi Mária.

Az idei volt az ötödik év, hogy a civil szervezet tagjai és beteglátogató önkéntesei átadták az ajándékcsomagokat a Szent Lázár Megyei Kórház onkológiai osztályán és hospice részlegén – továbbá idén a stroke osztályon – fekvőknek és az ott várakozó ambuláns betegeknek. A liga tagjai nem megfeledkezve róluk, köszöntve és egyben munkájukért köszönetet mondva, az osztályok személyzetének is átadják az ajándékokat.

 

Ahol a mosoly és a könny egyszerre van jelen

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének tagjai nem “csak” ajándékcsomagot visznek, lelki segítségnyújtást is próbálnak adni. Utóbbi ugyanakkor nem az adventi időszak sajátossága.

Sokféle formája van a segítségnek. Talán az egyik legerősebb, a meghallgató beszélgetés. Ez ilyenkor, a csomagok átadásakor is megtörténik. Mi, akik az utat már megjártuk, próbáljuk néhány kedves szóval biztatni az érintetteket, próbáljuk egy kicsit az otthon melegét is elővarázsolni. Sokan vannak köztük, akiknek nincs támaszuk, akiknek sokat segít már az is, ha egy cseppnyi figyelmet, törődést, szeretetet érezhetnek – tette hozzá Kreicsi Mária.

A liga beteglátogató önkéntesei 2011 óta, heti két alkalommal vannak jelen a kórház onkológiai osztályán és próbálnak a felmerülő kérdésekre válaszokat adni vagy keresni. Emellett segédeszközök – parókák, protézistartó melltartók, sapkák, kendők – biztosításával is próbálják könnyíteni az igen nehéz betegutat.

 

Kiemelt fotó: A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének önkéntesei (Fotó: Gyurkó Péter)