Agócs Attila marad Fülek polgármestere

Agócs Attila, a Most-Híd jelöltje marad Fülek polgármestere – bár ezt már a választásokat megelőzően borítékolni lehetett, mivel a városvezetőnek nem akadt kihívója. Szlovákiában szombaton tartották a helyhatósági választásokat.

Agócs Attila az egyedüliként indulást értékelve – még a választások előtt – úgy fogalmazott a szlovák hírügynökségnek, hogy egyrészt természetesen örvendetes, ha az embernek nincs kihívója, a másik oldalon azonban ez bizonyos szempontból teher és egyben nagy felelősség is, hiszen az emberek hisznek benne, így ugyanilyen irányban és ugyanilyen ütemben várják majd tőle a folytatást. Az, hogy nincsenek kihívói a választásokon, szerinte többek között annak köszönhető, hogy teljesítette a választások előtt tett ígéreteket, hogy az önkormányzat nyitottabbá és átláthatóbbá vált, valamint hogy bevezették a kommunikáció új módját a városvezetés és a polgárok között. A városvezető azt is kiemelte, hogy hálás a képviselő-testületnek is, ahol – mint megfogalmazta – olyan légkört teremtettek, hogy ma már nincs kormányzó többség és ellenzék, hanem mindegyik képviselő együttműködik a másikkal.

A 2014-es szlovákiai önkormányzati választásokon a fülekiek markánsan elutasították a korábbi városvezető Jaromír Kaličiak személyét. A leköszönt polgármester 848 voksot szerzett meg, miközben az MKP-s Szvorák Zsuzsannára 1144 szavazat érkezett, Agócs Attila – akkor még függetlenként – 1273 vokssal lett városvezető.

Füleken 8156 választásra jogosultból 1929-en mentek el szombaton voksolni, ami 23,65 százalékos részvételnek felel meg. A megjelentek 1671 érvényes szavazatot adtak le a polgármesterre, aki mellett megválasztották a városi testületet is. Agócs Attila mellett a 15 tagú városi testületbe tíz képviselőt ad a Most-Híd; bejutott Visnyai Attila, Fehér László, Tankina József, Szakó Ladislav, Anderko Zoltán, Czupper Tibor, Mede Alexander, Orosz Margit, Kelemen Erik és Galló Csilla. Füleken három MKP-s képviselő ülhet be a közgyűlésbe: Kerekes László, Szvorák Zsuzsanna és Rubint Róbert. Ketten – Eibner Róbert és Flachbart Ladislav – függetlenként jutottak be a várost irányító testületbe.

A térség meghatározó városaiban is helyükön maradtak a korábbi városvezetők: Losoncon a szavazatok 66 százalékának megszerzésével maradt polgármester Alexandra Pivková, Rimaszombaton a voksok 58 százalékával lett újra a város vezetője Šimko Jozef.

 

Kiemelt fotó: Agócs Attila, Fülek polgármestere