Kézen fogva jár majd a tragédia és a csoda a salgótarjáni színpadon

Jakab Csaba (Zetelaki Dániel szerepében), Hajdu Tibor (Zetelaki Gábor), Tarpai Viktória (Árvai Réka) és Szarvas József (Bódi Vencel) az Advent a Hargitán című színdarab próbáján a váci Dunakanyar Színházban 2019. november 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Javában zajlanak a próbái a Zenthe Ferenc Színház következő premierjének: Sütő András sokak lelkét megérintő, Advent a Hargitán című darabja december másodikán debütál Salgótarjánban.

A Zenthe Ferenc Színház ajánlója szerint az előadás nem lesz vidám, de lesz humora – igazi, hamisítatlan székely humor veszi majd élét a nehéz pillanatoknak. Olyan lesz, mint az élet: olykor mosolyra fakaszt, olykor elgondolkodtat, olykor meseszerű, olykor nagyon is valóságos. Válaszokat ad és kérdéseket vet fel a családról, szerelemről, az Istenbe vetett hitről, a túl könnyen vagy egyáltalán el nem engedett dolgokról. Teszi mindezt úgy, hogy megőrzi Sütő András világát, ugyanakkor mégis mai lesz.

A lelkünkhöz szóló és gondolkodóba ejtő cselekmény szentestén játszódik Székelyföldön, elénk idézve egy különös, misztikummal és néphagyományokkal teleszőtt világot. Az Isteni akaratban rendíthetetlenül hívők, ám az Úr döntéseivel mégis folyton pörlekedők világa ez. A – térképen feleslegesen keresett, mert valójában bennünk lévő – Kis Romlás és Nagy Romlás mellett, a Hargita zord hegyei között éli életét a korán megözvegyült Bódi Vencel. Ide, a havasokban álló boronaházba várja haza messzire szakadt övéit, de hiába. Itt bontakozik ki két fiatal tiszta, örömre készülő szerelme, ami ha kell, a halált is legyőzi. Itt találkozik a múlt és a jelen, a hűség és megbocsátás, az önzés és a hit, a szeretet és a sosem múló remény. Itt, ahol a tragédia és a csoda kézen fogva jár.

Miről szól az Advent itthon és a Hargitán? Valakinek az atyai szeretetről; valakinek a reményről, hogy van megbocsátás; valakinek a hitről, hogy együtt lesz a család. Sütő András darabját két részben viszi színre a Zenthe Ferenc Színház, koprodukcióban a Váci Dunakanyar Színházzal és a Móricz Zsigmond Színházzal. A darab Vácott debütál november 30-án, majd december elsején is a Dunakanyarban játsszák; Salgótarjánban december másodikán lesz a premier, de harmadikán is megtekintheti majd a közönség a színjátékot a Zenthe Ferenc Színházban.

 

Sütő András: Advent a Hargitán

Advent a Hargitán teaser.❄️ Susán Ferenc rendező mesél a darabról. Jegyek még korlátozott számban kaphatóak az előadásokra:
December 5. ? https://bit.ly/2L081n9
Január 24. ? https://bit.ly/2OarCTf
#váciszínház #adventahargitán

Közzétette: Váci Dunakanyar Színház – 2019. november 22., péntek

 

Susán Ferenc, a darab rendezője a 3100.hu megkeresésére azt mondta: nem törekednek arra, hogy az eredetitől erősebb áthallásai legyenek a darabnak. Leginkább azért, mert ez alapjaiban véve teljesül, a szóban forgó “problémakör” ma is aktuális – tette hozzá. Susán Ferenc arra is kitért, hogy kifejezett céljuk volt megőrizni Sütő András eredeti világát, mindösszesen a kikerülhetetlen szöveg-átalakítást végezték el annak érdekében, hogy a kétrészes színjáték nyelvezete a mai kornak megfelelő legyen.

A főszerepben Szarvas József, a Nemzeti Színház művésze, Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a további szerepekben Jakab Csaba, Hajdu Tibor, Tarpai Viktória és Varga Fekete Kinga. A darab dramaturgja Sándor Zoltán, a díszletet és a jelmezeket Pallós Nelli tervezte.

 

Kiemelt fotó: Jakab Csaba (Zetelaki Dániel szerepében), Hajdu Tibor (Zetelaki Gábor), Tarpai Viktória (Árvai Réka) és Szarvas József (Bódi Vencel) az Advent a Hargitán című színdarab próbáján a váci Dunakanyar Színházban 2019. november 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)