Adópolitikájának megváltoztatására szólította fel a polgármestert a Fidesz-KDNP helyi frakciója

Felszólítják Fekete Zsolt polgármestert, hogy a helyi vállalkozásokat sújtó adópolitikáját változtassa meg és ne kényszerítse arra a helyi vállalkozásokat (akik még itt maradtak), hogy más településre vigyék el székhelyüket – olvasható a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakció közleményében. Fenyvesi Gábor frakciószóvivő 3100.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint ugyanis az építményadó kiterjesztése a teljes lakóingatlanokra az oda bejegyzett vállalkozások esetén egy hatalmas terhet ró a Salgótarján mellett eddig kitartó vállalkozásokra.

Ez az intézkedés egyaránt sújtja a vállalkozó értelmiséget és azokat a kisvállalkozókat, akik más ingatlan vagy lehetőség híján kényszerűségből a saját lakásukba jelentették be vállalkozásukat (például biztonsági őröket vagy szépségiparban dolgozó szakembereket), miközben a legtöbb szellemi tevékenység ma már nem helyzet kötött, akár egy laptoppal is végezhető. (…) Az egyetemeken a freelancinget és a projektekben dolgozást tanítják, a szabad munkát a kötöttségek helyett. A városvezetők gondolkodása totálisan ellentmond annak, amerre a világ halad – fogalmaz a közlemény.

A frakció álláspontja szerint ennél súlyosabb, hogy a döntés meggondolatlan volt és oda vezet majd, hogy tömegével fogják elhagyni a vállalkozások Salgótarjánt. Hozzáteszik, hogy ezáltal nem csak az építményadó, hanem az ezen vállalkozások által fizetett iparűzési adó is kiesik majd a városi költségvetésből. Mindezek okán a frakció véleménye szerint fennáll annak veszélye is, hogy az önkormányzati költségvetést tekintve az intézkedés bevételkiesést okozhat; az intézkedés nem szolgálja a megyeszékhely érdekeit, súlyosan rontja Salgótarján gazdasági környezetét és versenyképességét.

Azt várjuk el a polgármestertől, hogy az üzleti célú használattal érintett lakások, lakhatást szolgáló üdülők esetében – mivel most a teljes hasznos alapterület adóköteles, így az érintetteknél emelkedni fog az építményadó összege – változtassa meg az építményadóról szóló rendeletet úgy, hogy az érintetteknek ne kelljen többet fizetniük, mint most, vagy törölje el a vonatkozó részt – zárja közleményét a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakció, hozzátéve, hogy már az eredeti javaslatot sem támogatták.

 

A kormány döntése értelmében ez most nem aktuális, de…

Építményadó címen 2014-ben 347 millió forint, 2015-ben 316 millió forint, az adónem kiterjesztését követően 2016-ban 451 millió forint, 2017-ben 468 millió forint, 2018-ban 518 millió forint, 2019-ben 513 millió forint bevétele volt Salgótarján önkormányzatának. Ebben az összegben benne vannak a vállalkozások befizetései saját ingatlanjaik után (például egy városközponti 200 négyzetméteres ingatlan után évi 280 ezer forint, vagy egy 1000 négyzetméteres zagyvapálfalvai szupermarket után évi 1 millió forint); a 140 négyzetméter hasznos alapterületet meghaladó ingatlanban élő magánszemélyek befizetései (például egy 160 négyzetméteres ingatlan után évi 16 ezer forint); továbbá ingatlanjuk méretétől függetlenül azok a magánlakás-tulajdonosok is, akiknek címére vállalkozás van bejelentve (széles skálán változó, de jellemzően 10 ezer forint alatti összegekkel).

Az építményadó tervezett módosításáról itt írtunk részletesen. Bár a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakció közleménye “idejét múltnak” tűnhet, miután a kormány megtiltotta a helyi adók emelését 2021-re vonatkozóan, részben mégis releváns. Adórendeletet ugyanis bármikor lehet módosítani (vagy alkotni), a jelenlegi szabályozás szerint azonban ezek hatályba lépése 2022. január 1. előtt nem lehetséges (a 2020. november 30-án hatályos rendeletek maradnak érvényesek 2021-ben).

 

Kiemelt fotó: Salgótarján belvárosa (3100.hu Fotó: Komka Péter)