Adománytaxival érkeztek ágyak a nehéz sorsú nógrádi gyermekeknek

Véget ért az Adománytaxi idei Á-Lom kampánya, mely során rászoruló gyermekhez juttattak el jó minőségű ágyakat – számolt be portálunknak Horn Tamás, az Adománytaxi Alapítvány alapító igazgatója.

A másodszor meghirdetett kampánynak köszönhetően idén – magasan túlszárnyalva a tavalyi számokat – 268 ágyat gyűjtöttek, így két év alatt már több mint 500 rászoruló gyermeknek biztosítottak megfelelő fekhelyet. Horn Tamás elmondta: jellemzően magánemberek ajánlják fel a már használt, de még jó állapotú ágyakat. Idén ugyanakkor egy balatoni szálloda is csatlakozott a kezdeményezéshez, ők 122 ágyat adományoztak, ezeket kamaszok kapták meg.

Az Á-Lom kampány Nógrád megye több településére is eljutott. Salgótarján, Litke, Magyargéc, Etes, Bátonyterenye, Lucfalva és Endrefalva több nehéz sorsú gyermeke is kapott egy-egy fekhelyet.

Horn Tamás kiemelte, hogy a helyi kapcsolattartók, akik között vannak óvónők, tanodavezetők és egyéb, közösségi emberek is, milyen jelentős munkát végeznek. Ők azok, akik helyismeretünknek köszönhetően pontosan tudják, mely családoknál lesz a legjobb helyen az adomány.

A felajánlott ágyakat hat héten keresztül, hétvégente gyűjtötték össze és adták át a gyermekeknek. Mivel a bútorok szállítása az önkéntesek autóival nem megoldható, ezúttal szállító partnerekkel dolgoznak. Ez viszont nem kis anyagi terhet jelent az Adománytaxinak, ezért folyamatosan várják a szállítók felajánlását, illetve a pénzbeli adományokat is.

Az Á-Lom projekt eddig időszakosan, advent környékén futott, januártól azonban állandó programként lesz jelen. Bass László szociológus, az alapítvány kuratóriumi tagja pár éve részt vett egy kutatásban, mely során kiderült:

Magyarországon mintegy 50 ezer olyan gyermek él, aki nem megfelelő ágyon hajtja álomra a fejét.

Előfordul, hogy rossz minőségű fekhelyen, többedmagukkal, testvérekkel, szülőkkel kell aludniuk. Az Adománytaxi éppen ezért minél több gyermekhez szeretne egy-egy jó állapotú ágyat eljuttatni, hiszen az alvás minősége fejlődésüket is befolyásolja.

Mindenközben természetesen zajlik a hagyományos adománygyűjtő programjuk is, mely során önkénteseik másfél-két havonta keresik fel a budapesti adományozókat. Felajánlásokból jelenleg sincs hiány, viszont a véges raktárkapacitás miatt meg kell szűrniük, mely adományokat fogadják el. Ezért a jövő évre az egyik legfontosabb céljuk, hogy egy új és nagyobb raktárba tudjanak költözni – zárta gondolatait Horn Tamás.

 

Fotó: Adományozott gyermekágyat visz haza egy fiatal a programban érintett egyik nógrádi településen (Fotó: Adománytaxi/Nagy Bogi)