Ismét nógrádi településeken járt az Adománytaxi

Egyre népszerűbb a 2015-ben létrejött Adománytaxi nevű kezdeményezés, mely a felajánlók és a rászorulók összekötésében segít.

Az alapítók úgy látták, hogy sokan, akik szívesen adományoznának, nem tudják, hogyan is juttassák el a megfelelő helyre felajánlásaikat, ezt a problémát szerették volna megoldani. Az önkéntesek azóta 60 település 1017 háztartásába juttattak el adományokat, ezek a számok pedig egyre csak nőnek. Horn Tamás, az Adománytaxi alapítója portálunknak elmondta: egy “hídszervezetként” működnek, céljuk pedig az, hogy összekössék a budapesti adományozókat a vidéki mélyszegénységgel, elsősorban a kistelepülésen élőkkel.

Horn Tamás szerint tevékenységük híre az egész fővárosban terjed, így felajánlásokból nincs hiány. Az az egyszerű, kicsi, de mégis nagyon hasznos innováció, hogy megkönnyítik az adományok begyűjtését, fuvarozását, nagyon sokat jelent az emberek számára. A legtöbben pont logisztikai okokból mondanak le a jótékonykodásról, vagy, mert csak egyszerűen nincs idejük, esetleg attól félnek, hogy nem jó helyre kerül az adományuk. Az alapítvány viszont mindezen problémákat áthidalja.

Rendszeresen, általában kéthavonta házhoz mennek a regisztrált budapesti adományozókhoz, az összegyűjtött tárgyakat feldolgozzák, ezután látogatnak el az érintett falvakba.

A közelmúltban több Nógrád megyei településen, köztük Taron, Sámsonházán, Etesen, Nógrádszakálon, Magyargécen és Rimócon is jártak, de nem ez volt az első útjuk a megyébe.

A legtöbb általuk támogatott község Nógrád megyében található, sok partnerrel vannak kapcsolatban. Ez azért is alakulhatott így, mert ez a legközelebbi megye Budapesthez, ahol tömegesen élnek rászorulók.

Az adományokat sokszor úgynevezett közösségi napokon osztják szét, ekkor különböző programokat is szerveznek, munkájukat a helyi önkéntesek segítik. A járványhelyzet miatt mostanában ezek az események elmaradtak, de a felajánlott ruhákat, játékokat, konyhai eszközöket, élelmiszert így is havonta pár alkalommal elviszik, amiket aztán helyi partnereik osztanak szét.

Adománytaxi – Valódi hídakat építünk

Az Adománytaxi nemcsak igényeket köt össze, de embereket is. Lehetőséget teremt, hogy a tévhitek helyére a saját tapasztalat lépjen. Egy szolidárisabb és fenntarthatóbb társadalomért dolgozunk, melynek mindenki a résztvevője, egyben alakítója lehet.

Az állandó tevékenységük mellett igyekeznek egyéb programokat is kitalálni. A LEGO Projekt keretében 50 hátrányos helyzetű gyermek részesülhetett heti tíz órás fejlesztésben, négy hónapon át, így segítve a felzárkóztatásukat. Most az Á-Lom névre hallgató kampányuk során minőségi ágyakkal szeretnék ellátni a rászoruló gyermekeket, ez tavaly 162 esetben már sikerült is. Horn Tamás bízik benne, hogy az általános gyűjtések mellett egyre több ilyen kezdeményezést indíthatnak majd.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Adománytaxi)