A Zenthe Ferenc Színházzal kapcsolatos ismeretek is előkerültek az érettségin

Az idei szóbeli magyar irodalom érettségin akár a Zenthe Ferenc Színház létrejöttéből, működéséből is felelhettek a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola végzősei. Egy diák ki is húzta a tételt. Mint azt Izsó Csilla, a végzős osztály magyartanára a 3100.hu-nak elmondta: a 20. tételt, a “regionális kultúra és határon túli irodalom” témakört a helyi, hét éve alakult Zenthe Ferenc Színház témájában állították össze.

A Zenthe Ferenc Színház a közművelődésben betöltött szerepe miatt “megérdemli”, hogy szó essék róla; nem csak a sajtóban, hanem ennek megfelelően az érettségi regionális kultúra témakörében is – emelte ki a 3100.hu-nak Izsó Csilla.

A pedagógus elmondta azt is, hogy tapasztalatai alapján a diákok is pozitívan álltak a helyi vonatkozású tételhez, főleg talán azért, mert egy teátrumlátogatás során a kulisszák mögötti világba is bepillantást nyerhettek, amire ennek a korosztálynak viszonylag ritkán adódik lehetősége.

Izsó Csilla kérdésünkre ismertette azt is, hogy végül egy tanuló húzta ki a tételt az érettségin. “Úgy látszott megörült neki, ahogyan én is” – tette hozzá a pedagógus, aki szépen felépítettként jellemezte a hallott vizsgafeleletet. A diák beszélt Zenthe Ferencről, a Nemzet Színészéről; áttekintést adott a salgótarjáni színjátszás múltjáról és jelenéről; ismertette a társulat összetételét, a teátrum műsorpolitikáját és céljait; beszélt a közönségdíjról és a gombokkal történő közönségszavazásról is.

Élményalapú volt a felelete, azt éreztem, hogy az elmondottak a színházbejáráskor szerzett információkon nyugszanak, amelynek lehetőségéért itt is köszönetet szeretnék mondani Simon Lajos igazgatónak, illetve Sándor Zoltán és Susán Ferenc művészeti vezetőknek. Izsó Csilla azt is hozzátette: a diák szóbeli felelete jól felhúzta a viszonylag jól sikerült írásbeli dolgozatát.

 

Kiemelt fotó: Érettségire készülő Uzonis diákok a Zenthe Ferenc Színházban, ez év márciusában (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)