A Zenthe Ferenc Színház négy előadása is bekerült a Déryné Programba

Jakab Csaba (Zetelaki Dániel szerepében), Hajdu Tibor (Zetelaki Gábor), Tarpai Viktória (Árvai Réka) és Szarvas József (Bódi Vencel) az Advent a Hargitán című színdarab próbáján a váci Dunakanyar Színházban 2019. november 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

A Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló Déryné Program a színielőadásokkal rosszul ellátott kistelepülésekre juttat el színvonalas produkciókat. A Színház mindenkinek jelmondattal egymilliárd forintból elindított programra kőszínházak, független társulatok és befogadó intézmények jelentkezhetnek. Déryné Széppataky Róza vándorszínészként a legkisebb falvakba is elvitte a kultúrát az 1800-as évek első felében, ezért kapta a program az ő nevét.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: a Déryné Program elindítását másfél évtizedes előkészítő munka előzte meg. A program négy lábon áll: az első azon előadások sokasága, amelyeket felkínálnak a befogadóhelyeknek, a második új produkciók létrejöttének segítése, amelyek később az előadások címlistáját gazdagítják, a harmadik a Déryné Társulat, a negyedik pedig a kaposvári diákok vizsgaelőadásainak tájoltatása szerte az országban.

Több mint egymillió ember jár színházba vidéken. Ennél is nagyobb szám, akik közül még többet szeretnénk bevonzani a színházba, akikhez nem jut el a színház, és akiket egy kicsit bűnös módon cserbenhagyott a szakma az elmúlt évtizedekben. Mi nagy szeretettel és odaadással értük dolgozunk, ezért indítottuk el a programot – mondta Vidnyánszky Attila.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: az Országjárás alprogramba március eleje óta 116 színház és társulat 381 produkcióval pályázott. A szakmai elbírálás után 41 előadás került fel az alprogram listájára. Hozzátette: ebből választhat majd az a 340 befogadó intézmény, amely jelezte, hogy szeretne előadásokat vendégül látni. Kis Domonkos Márk kiemelte, hogy az Országjárás és a Barangoló alprogramba is folyamatosan várják a jelentkezéseket.

A szakmai bíráló bizottság – országosan egyedülállóan – a Zenthe Ferenc Színház négy előadását is beválasztotta a 41 produkciót tartalmazó kínálatba.

Ezek az Advent a Hargitán, Az ördög, a Pillantás a hídról és a Szent Péter esernyője.

A Déryné Programba való bekerülésről minden alprogram esetében a 9 tagú szakmai bizottság dönt, amelynek tagja Balogh Tibor, Kis Domonkos Márk, Kulcsár Edit, Nagy Gábor, Oberfrank Pál, Szedlacsek Emília, Szente Béla, Szigetvári József és Vidnyánszky Attila.

 

MTI | Zenthe Ferenc Színház nyomán / Kiemelt archív fotó: Jakab Csaba (Zetelaki Dániel szerepében), Hajdu Tibor (Zetelaki Gábor), Tarpai Viktória (Árvai Réka) és Szarvas József (Bódi Vencel) az Advent a Hargitán című színdarab próbáján (Fotó: MTI/Komka Péter)