A véradásoknál is érződik az influenzajárvány hatása

Egyre nagyobb a forgalom a háziorvosi rendelőkben, pedig az influenza-szezonba még csak befelé megyünk. Ez a véradásoknál is érződik, a szokásosnál kevesebben tudják karjukat nyújtani, hogy segítsenek. Vérhiányról közel sem beszélhetünk, de azért hogy ne is legyen, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete kiemelten kéri a lakosság segítségét.

Tóthné Simon Andrea megyei véradószervező arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy a biztonságos hazai vérellátáshoz évente nagyságrendileg 400 ezer egység vérre van szükség, amelyet közel 270 ezer önkéntes véradó térítésmentesen biztosít. Bizonyos betegségek csak vérrel gyógyíthatók, a vér csak véradással pótolható, a biztonságos ellátáshoz napi 1600-1800 véradóra van szükség. A ritkább vércsoportokból általában is kevesebb a vér, arra mindig nagy szükség van – tette hozzá a szakember.

Véradó bárki lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévet, de még nincs 65 éves és testsúlya eléri az 50 kilót. Nők négyszer, férfiak ötször adhatnak vért egy évben úgy, hogy két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

Időpontokról és helyszínekről a veradas.hu oldalon lehet tájékozódni, de az ilyen formában segíteni tudók és akarók előtt nyitva áll a Füleki út 54. szám alatt található Salgótarjáni Területi Vérellátó, ahol fix időpontban, minden héten hétfőn 8 és 16 óra között várják a vért adni szándékozókat.