A Váralja Emlékparkban emlékeztek meg az aradi vértanúkról

Kedd délután, a somoskői Váralja Emlékparkban tartotta megemlékezését az Aradi Vértanúk Napja alkalmából Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Az ünnepségen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után kivégzett tizenhárom vértanú honvédtábornok és gróf Batthyány Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnöke előtt tisztelegtek. A megemlékezésen részt vettek a salgótarjáni Szarvas család tagjai is, akik Knezich Károly honvéd vezérőrnagy, aradi vértanú egyenes ági leszármazottai.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere emlékező beszédében kiemelte:

Habár a különböző ideológiák, nézőpontok megosztanak bennünket, ez a nap mégis az egység, a büszkeség, a nemzeti nagyság manifesztója.

Szerinte ezen a napon olyan emberekre emlékezünk, akik bár származásukban és nyelvükben különböztek, mégis mindannyian a magyar szabadság eszméjét tűzték zászlajukra. Fekete Zsolt hangsúlyozta, tetteiket látva nem csoda, hogy elhivatottságuk, bátorságuk, rendíthetetlen hitük a mai napig példaként szolgál minden magyar számára. A tizenhárom vértanú áldozata örökké emlékeztetni fog minket, hogy a szabadságért mindent meg kell tennünk – zárta le gondolatait a polgármester.

Az ünnepség végén koszorúzással tisztelegtek a résztvevők a vértanúk emlékművénél.

 

3100.hu Fotó: A Váralja Emlékparkban emlékeztek meg az aradi vértanúkról