A trianoni békediktátum aláírásának százéves évfordulójára emlékeztek Salgótarjánban is

Csütörtökön délelőtt Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, délután (és este) a Polgári Salgótarjánért Alapítvány szervezésében tartottak megemlékezést az Országzászló Emlékhelyen, a Nemzeti Összetartozás Napján, a trianoni békediktátum aláírásának százéves évfordulóján. Az önkormányzati eseményen Huszár Máté alpolgármester, az alapítványi megemlékezésen Becsó Károly országgyűlési képviselő mondott beszédet.

 

Közös ügy

Trianon tragédiája az elmúlt száz évben sokszor politikai termékké változott, feldolgozni emiatt közösen, egy nemzetként a mai napig sem sikerült a történteket – mondta emlékező beszédében Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere.

A Nemzeti Összetartozás Napja nem politikai kérdés. Közös ügyünk, mely mindannyiunkat érint. Ugyan a mi nemzeti tragédiánk, de a Kárpát-medencei népek közös ügye. Ne a nemzetiségi ellentétekről vagy a határharcokról szóljon a következő 100 év.

Huszár Máté szerint inkább a határokon átnyúló területek gazdasági fejlődésére, a szabad nyelvoktatásra vagy a határon túli magyarok jogainak erősítésére szükséges koncentrálni.

Törekedjünk arra, hogy egységben éljünk közös otthonunkban. Ápoljunk jó kapcsolatot a szomszédainkkal mind nagypolitikai, mind egyéni szinten, valamint regionális kérdésekben is. Éljen egy magyar ember akár határon innen vagy azon túl, semmilyen hátrány ne érje emiatt.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett városi koszorúzási megemlékezésen a Zenthe Ferenc Színház „Vértezett szív” című, zenés irodalmi összeállítással jelent meg. A műsorban részletek hangzottak el Sajó Sándor, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Juhász Gyula, Szentmihályi Szabó Péter és Hrubik Béla verseiből; felcsendült a Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország, a Trianon Himnusz és a Kézfogás című dal; valamint Szép Ernő: Felhő című verse Tolcsvay László zenéjével. A műsorban Németh Anna, P. Kerner Edit, Simon Kata, Erdélyi Gábor, Kántor Zoltán és Sándor Zoltán szerepeltek.

 

Nemzetek Európája

A salgótarjáni Fidesz-KDNP frakció a Polgári Salgótarjánért Alapítvány eseményén emlékezett. Mi, itthon élők, lehetünk bármilyen erős nemzettudattal bírók, nem tudjuk abban a mélységben és magasságban átélni a Trianon okozta szörnyűséget, mint az elcsatolt területek magyarjai – mondta emlékező beszédében Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője.

A 2004. december 5-i nemzetárulás óta tudjuk, hogy nem mindenkinek fáj Trianon, aki nyelvünket beszéli. Sajnos most is vannak idegen érdekeket szolgáló magyarok, köztük a politikát – mint műfajt – is teljesen lejárató képviselők. Ők most épp az orvosi ellátását vagy a vírus ellen védő maszkot sajnálják határon túli testvéreinktől. És még mindent, amit csak az önzés, irigység és a rosszindulat elbír.

Becsó Károly szerint ez itt Salgótarjánban különösen fájhat, miután városunk rajta volt a csehek „kívánságlistáján”. A szomszédos Somoskőújfalut – hála Istennek csak átmenetileg – el is vitte a gátlástalan rablás – tette hozzá.

Hogy mit kezdjünk Trianonnal most 100 év után? Elfogadjuk, beletörődjünk, vagy “nem, nem, soha”? Erre talán azt tudom válaszolni, hogy a valóságot tudomásul kell venni, de az igazságra kell törekedni. Trianon pedig nem igazságos. (…) Figyelembe véve a realitásokat, szomszédjainkkal összefogva kívánunk egy jobb közösséget építeni, a nemzetek Európáját, persze benne az autonómiákkal és a kettős állampolgársággal.

A Polgári Salgótarjánért Alapítvány eseményéhez este nyolc órakor mécsesgyújtás kapcsolódott. A résztvevők 100 mécsest helyeztek el az Országzászló Emlékhely Hármashalom-kilátójának párkányán.