A tavalyi másfélszeresére emelkedett a közlekedési balesetek száma Nógrádban

Nógrád megyében az idei év első felében 147 személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal összegzéséből. A balesetek száma másfélszer annyi, mint az előző év azonos időszakában volt.

A lakosságarányos nógrádi baleseti mutató ugyanakkor pontosan annyi, mint az országos átlag. A népesség számához viszonyítva a legtöbb baleset Vas megyében és fővárosban következett be, a legkevesebb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Bács-Kiskun megyében.

A nógrádi balesetek száma egy év alatt a megyék közül a legnagyobb mértékben, 46 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A balesetekből 29 végződött súlyos, 115 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma egyötödével, az utóbbiaké 58 százalékkal nőtt 2017 első félévéhez képest. A közúti balesetekből eggyel kevesebb, 3 végződött halállal. Ittas állapotban 19 balesetet okoztak a sofőrök, héttel többet, mint az előző év azonos időszakában.

Ez azt jelenti, hogy alkoholos befolyásoltságot a balesetek 13 százalékánál mutattak ki, ami Bács-Kiskun megye után a második legnagyobb arány.

Az első félévben közlekedési balesetekben összesen 215-en sérültek meg Nógrád megye útjain, több mint másfélszer annyian, mint az előző év első hat hónapjában. A balesetek kilenctizede a járművezetők hibájából következett be, úthibák 4,1 százalékban, a gyalogosok figyelmetlensége pedig a balesetek további 3,4 százalékában játszottak szerepet.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)