A társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdésekre válaszol a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség

Idén is meghirdeti a katasztrófavédelem a Társasházak Napja elnevezésű konzultációsorozatot. A november 6-án kezdődő háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek széleskörű tájékoztatást kapjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szervezet egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat, a kontrollok alkalmával azonban nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése a cél. A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell az épület tűzoltógépjárművekkel történő megközelítését lehetővé tévő tűzoltási felvonulási területet, amelyet állandóan szabadon kell tartani annak érdekében, hogy a mentést célzó tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.

A tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a tárolási szabályokról, a felvonulási terület biztosításáról, valamint a homlokzati szigetelés kialakításáról, továbbá a nyílt láng használatáról is lehetőség lesz konzultálni ezekben a napokban minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára.

A katasztrófavédelem szakemberei három napon keresztül, november 6. és 8. között minden nap 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket. Nógrád megyében a salgótarjáni (Szent Flórián tér 1.) és balassagyarmati (Baltik Frigyes út 1.) katasztrófavédelmi kirendeltségen lesz erre lehetőség, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

 

3100.hu Fotó: Belvárosi társasházak (Fotó: Bolfert Richárd)