A szibériai tajgán fészkelő barna füzikét fogtak be Nógrád megyében

Ritka madárkincsre bukkantak Nógrád megyében: barna füzikét fogtak be a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai Patak községben egy madárgyűrűző akcióban – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. A faj a szibériai tajgán fészkel, a telet pedig Délkelet-Ázsiában tölti, így vonulásakor nem érinti Közép-Európát, akadnak azonban olyan példányok, amelyek más irányba indulnak el, így akár Magyarországra is eljuthatnak.

Hazánkban eddig mindössze hét alkalommal észlelték a fajt.

A pataki adat a nyolcadik, ebből öt volt gyűrűzés és három terepi távcsöves megfigyelés – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. Ismertetése szerint a gyűrűzőközpont vezetője fogta a kertjében a barna füzikét, két héttel korábban pedig egy szintén nagyon ritka kelet-ázsiai vándorfüzikét fogott. Ilyenkor az egész északi féltekén vonulás figyelhető meg, általában Délkelet-Ázsiába mennek telelni, de néhány madár Európába is eljön – fogalmazott Orbán Zoltán.

A szakember elmondta: a füzikék a verébnél jóval kisebb, fele-egyharmada méretű madarak, a levelek között mozognak, szinte soha nem láthatók, a laikusok nem nagyon ismerik őket, számos faja létezik és majdnem mind egyforma. Ezek a madarak nem eltévedtek – tette hozzá a szóvivő, kiemelve: ennek a madárnak a költési időszakon kívül egyetlen feladata van, túlélni a napokat, hogy a következő szaporodási időszakban lehessen párja, tojása, fiókája.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: A Patak községben befogott barna füzike (Fotó: Lukács Katalin Odett / MME Nógrád Megyei Helyi Csoport)