A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról idén is május 22-ig lehet rendelkezni

Április közepéig több mint 2 millió megtekintést fogadott a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetének internetes oldala. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfői közleménye szerint az oldal látogatói közül félmillióan módosítás nélkül hagyták jóvá az szja-tervezetüket, 800 ezren pedig postán kapják meg – közli az MTI.

A bevallástervezetet mindenképpen ki kell egészíteni olyan bevétel esetén, amelyről az adóhatóságnak nincs adata – hangsúlyozták. Ilyen lehet többek között az őstermelői vagy a lakáskiadásból származó jövedelem. A személyi jövedelemadó bevallásának határidejéig, május 22-ig még lehet ügyfélkaput nyitni: ezen keresztül egyszerűen megtekinthető a NAV által készített tervezet és az szja 1+1 százalékáról is lehet rendelkezni. Emellett továbbra is van lehetőség a bevallás önálló elkészítésére és papíralapú beküldésére – áll a közleményben.

A legtöbbeknek nincs dolguk a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott munkáltatójuktól – közölte a 3100.hu-val a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense. Herczegh Edina hozzátette: akik már április közepéig megtekintették a tervezetet, jóval többen vannak, mint tavaly, azaz, a korábbi évekkel ellentétben már sokan nem hagyják az utolsó pillanatra a személyijövedelemadó-bevallást.

Az szja 1+1 százalékos felajánlásokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól. Herczeg Edina ismertette azt is, hogy a legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát.

Felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál; a technikai számmal rendelkező, bevett egyházak; továbbá a kiemelt költségvetési előirányzat (Nemzeti Tehetség Program). A Nemzeti Adó és Vámhivatal adatbázisában országosan 29461 olyan szervezet szerepel, melynek felajánlható az szja 1 százaléka. Közöttük közel 170 salgótarjáni civil szervezet, egyesület és alapítvány is megtalálható. A lista ide kattintva érhető el.

 

(Kiemelt fotó: Feledi Gergely)