A salgótarjáni szennyvízben is megemelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

Székesfehérvár, Budapest északi-, déli és központi területe, Miskolc, Szolnok, Nyíregyháza, Tatabánya és Győr mellett Salgótarjánban is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében – közölte kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Salgótarjánban eddig minden mérés alkalmával alacsony volt a mért koncentráció, ez most mérsékelt besorolásra változott; a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízvizsgálat szerint emelkedő tendenciát mutat.

Közleményükben ismertetik, hogy a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják. Az NNK hangsúlyozza, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.

A szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Az NNK közleménye szerint a legfontosabb, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kerülni szükséges azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak; lehetőség szerint tartani kell a kellő a szociális távolságot; ahol ezt nem lehet megtenni, ott orrot és szájat eltakaró maszkot kell viselni.

A tájékoztatásban hozzáteszik, hogy ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

 

(Kiemelt grafika forrása: Nemzeti Népegészségügyi Központ)