A salgótarjáni onkológiai központtal válik teljessé a szakellátási struktúra

A rákellenes világnap üzenete, hogy összefogás, közös fellépés szükséges a daganatos betegségek leküzdéséért – közölte a napokban az emberi erőforrások minisztere a rákellenes világnap alkalmából. Kásler Miklós kiemelte: a rákellenes küzdelem hazai központja az Országos Onkológiai Intézet, amely eddig egyedüli magyar intézményként 2006-ban megszerezte a legmagasabb európai akkreditációt.

A miniszter arról is szólt, hogy a folytatásban az egész magyar onkológiai rendszer akkreditáltatása következik. Ilyen országos fejlettségi szint Európában csak Franciaországban létezik, és Németországban is még csak dolgoznak ezen – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országos Onkológiai Intézet mellett négy regionális centrum működik Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Szombathelyen, az ellátási struktúra az épülő salgótarjáni központtal válik teljessé, a valamennyi megyében elérhető onkológiai osztályok mellett.

A Szent Lázár Megyei Kórház területén több hónapja zajlik az Onkológiai Központ építése. A beruházás mellett a fejlesztés része az új sugárterápiás és a szakellátáshoz előírt berendezések beszerzése, a sürgősségi betegellátó osztály teljes megújítása és bővítése, a laboratórium teljes megújítása, az alap-, szak- és kórházi ellátásokat digitálisan összekötő mintaprojekt, továbbá nagy értékű eszközök, így például CT berendezés beszerzése, valamint egy száznégy férőhelyes parkoló megépítése is. Minderre közel 17,5 milliárd forint kormánytámogatás fordítható a Modern Városok Program részeként.

 

Kiemelt fotó: A kivitelezés helyszíne 2021. február 5-én (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház | Facebook / Gyurkó Péter)