A salgótarjáni múzeum és a könyvtár központi költségvetési támogatása is emelkedik idén

Közzétette az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a központi költségvetésből mekkora támogatást kapnak idén a megyei hatókörű városi múzeumok és könyvtárak. A döntési lista szerint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum fenntartásához 101 millió forint, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár működtetéséhez közel 110 millió forint támogatásban részesül az önkormányzat 2017-ben.

A múzeum esetében az idei támogatás 2 millió forinttal, a könyvtár esetében közel 16 millió forinttal több, mint tavaly volt.

Hagyományosan érkezik támogatás további települési önkormányzatok muzeális intézményi feladataihoz. A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum számára 29 millió forintot, a Pásztói Múzeum és az Oskolamester Ház részére 20,5 millió forintot ítéltek oda. A csesztvei Madách Imre Emlékház 8,5 millió forintot, a Hollókői Tájház 8 millió forintot, a horpácsi Mikszáth Kálmán Emlékház 6 millió forintot, a Bánki Szlovák Nemzetiségi Kiállítás pedig 3 millió forintot kap működéséhez.

A nógrádi önkormányzatok által fenntartott múzeumok és a megyei könyvtár működését összesen közel 290 millió forinttal támogatja a kormány ebben a formában, a támogatás mértéke minden említett intézmény esetében nagyobb, mint 2017-ben volt.