A salgótarjáni mozi részvételével alakult meg a Kultik Magyar Mozihálózat

Az Apolló Centrum épülete a felújított Múzeum téren (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Tizenkét vidéki filmszínház és három balatoni kertmozi összefogásával megalakult a Kultik Magyar Mozihálózat – közölte Szabó Krisztián, a pécsi Uránia mozi ügyvezetője, a kezdeményezés életre hívója az alakuló ülést követően az MTI-vel.

 

Mint kifejtette, a vidéki hagyományos mozik piaci hátrányban voltak a multiplex mozikkal szemben, mivel méretüknél fogva nem kapták meg azon kedvezményeket, amelyeket a multik. Szabó Krisztián hozzátette: a digitális filmvetítés megjelenésével egy időben számos vidéki mozit újranyitottak vállalkozók, önkormányzatok, azokat digitalizálták, premier-filmszínházakat alakítottak ki, ugyanakkor rá kellett ébredniük, hogy érdekérvényesítő képességeik viszonylag szűkösek. Együttműködve azonban e filmszínházak a piac komoly tényezőivé válhatnak – vélte Szabó Krisztián, aki szerint a közös fellépéssel stabil, kiszámítható működést tudnak biztosítani, a nézők pedig egy 21. századi igényeknek megfelelő, felújított moziban tudnak szórakozni.

A csatlakozni kívánó filmszínházaknak premiermoziként kell működniük, feltétel továbbá, hogy digitális vetítő- és hangtechnikával rendelkezzenek, illetve vállalják, hogy a kasszasikereken túl magyar, illetve rétegfilmeket is vetítenek – hangsúlyozta. Az együttműködéshez a pécsi Uránia mozin kívül pápai, kiskunfélegyházi, gödöllői, nagykanizsai, balatonfüredi, ajkai, szentesi, hódmezővásárhelyi, kiskunhalasi, soproni és salgótarjáni filmszínházak, valamint Balatonakali, Révfülöp és Balatonudvari-Fövenyes kertmozijai is csatlakoztak.

 

Mint arról nemrégiben beszámoltunk: a salgótarjáni Apolló Mozi 5,5 millió forintot nyert el digitális fejlesztés megvalósítására.

 

3100.hu | 5,5 millió forintból fejleszthet az Apolló Mozi

5,5 millió forintból fejleszthet az Apolló Mozi Az emberi erőforrások minisztere megbízásából dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről. A pályázat keretösszege 100 millió forint, melyből huszonhárom mozi huszonnyolc mozitermének fejlesztése valósulhat meg – olvasható a Kormány honlapján.

Kiemelt fotó: Az Apolló Mozinak is helyet adó Apolló Centrum (MTI Fotó: Komka Péter)