A salgótarjáni kórház sürgősségi osztályának is duplájára emelkedik az állami támogatása

 

Duplájára emelkedik a sürgősségi ellátás finanszírozása – jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. Mészáros János közölte: március 1-től az eddigi fix díjak a duplájára emelkednek azoknál az intézményeknél, ahol sürgősségi betegellátó osztályok működnek.

 

Megjegyezte: az emelés a sürgősségi ellátás preferált voltát támasztja alá, és az intézkedés egybecseng a korábban már megjelölt ágazati szakmapolitikai célokkal. Ezen kívül a speciális sürgősségi centrumok korábbi 2,6 millió forintos fix díja is a duplájára emelkedik, és ugyancsak kétszeresére emelkedik a traumatológiai és gyermek fül-orr-gégészeti osztályok finanszírozása is ellátási szintenként – ismertette a helyettes államtitkár.

Mészáros János bejelentette azt is, hogy a fent említett emeléseken kívül a sebészeti profilú osztályokra vonatkozóan is bevezetik a fix díjat, ami ezen osztályok ellátási szintjét is figyelembe véve 2 millió, 8 millió és 10 millió forintot jelent az osztálynak. Mint mondta, a kórházvezetőkre van bízva, hogy a fix díjban részesülő osztályok mire költik az emelt finanszírozást, így akár ezt a pénzt fordíthatják béremelésre, bérjellegű kifizetésre, vagy eszközbeszerzésre is. A cél, hogy a sürgősségi osztályokon folyó munka biztonságát, hatékonyságát növeljék – emelte ki a helyettes államtitkár.

 

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház finanszírozását is javítja az intézkedés

Dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa a hírrel kapcsolatban a 3100.hu kérdésére elmondta: az igen leterhelt sürgősségi osztályok működtetéséhez adott jelentős segítségről beszélünk.

Ez azt jelenti, hogy a sürgősségi osztály eddigi havi támogatása a duplájára emelkedik, esetünkben mintegy 23 millió forintra. De erre szükség is van, hiszen a sürgősségi osztály működése az eddigiekben is kiemelten fontos volt a vezetés és a kórház számára. Az ott dolgozó szakemberek megtartásához is az átlagnál magasabb finanszírozást adtunk, ezzel tudtuk biztosítani a szakembergárda itt maradását, ami – sajnos el kell mondani – más kórházakban nagyon nehezen megvalósítható.

Arra a kérdésünkre, hogy a finanszírozás javulása jelenthet-e érezhető segítséget abban is, hogy az említett szakember-megtartó képesség javuljon, illetve enyhüljön a szakemberhiány, úgy válaszolt, hogy “jelenthet és jelent is segítséget”. A főigazgató főorvos úgy fogalmazott: a támogatás megemelése a szakember-megtartó képesség további fokozásában is nagy segítséget jelent a kórháznak.

A salgótarjáni sürgősségi osztályon napi átlagban 95-100 esetet látnak el (az év minden napján, éjjel-nappal), 21 orvossal, több mint 30 ápolóval és szakápolóval, továbbá 7 mentőtiszttel. Kitért arra is, hogy a salgótarjáni modellt – a háziorvosi ügyelet, a sürgősségi ellátás és a mentők optimalizált közös munkáját – mára országosan is pozitív mintaként emlegetik.

 

 

Dr. Bercsényi Lajos kitért arra is, hogy a sürgősségi ellátás ugyanakkor nem helyettesítheti azt a “progresszív sort”, hogy az emberek időben menjenek el problémáikkal háziorvoshoz, onnan szükség szerint menjenek a szakorvosi ellátásért a szakrendelőbe, és szükség szerint kerüljenek be kórházba. Természetesen, ha akut a probléma, ha hirtelen jön a baj, akkor mindent megteszünk azért, hogy a sürgősségi osztályon hatékony működéssel fogadjuk az oda érkezőket – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy igen fejlett képalkotó eljárásokkal állnak a betegek rendelkezésére az év minden napján, minden órában. Röntgen- és ultrahang-berendezések, CT, MR – sorolta, hozzátéve, hogy a laboratórium is kiválóan, naprakészen működik. Ennek a működésnek a stabilitását segíti tovább a bázisfinanszírozás megemelése – tette hozzá.

 

A főigazgató főorvost megkérdeztük annak a 288 millió forint értékű pályázatnak a helyzetéről is, mely fejlesztésről január első napjaiban adtunk hírt. Megtudtuk, hogy a folyamat túl van a közbeszerzési fázison, a rendelőintézetben már szerelik az új, jobb hatásfokú gázkazánokat, melyek cseréjével sokkal olcsóbbá válik az intézmény fűtés. A mosodai gépek beszerzése is folyamatban van, itt munkahelyeket is teremtenek a fejlesztéssel. A kórházfenntartó tudtával és döntésével immáron a salgótarjáni kórházban szándékoznak mosatni Gyöngyös, Pásztó és Hatvan kórházai is. Dr. Bercsényi Lajos úgy fogalmazott: a projekt megfelelő előkészítése és egyes fázisoknál már a lebonyolítása zajlik, határidőre végeznek majd a beruházással.