A rugalmas foglalkoztatás Nógrád megyei tapasztalatairól tartanak online konferenciát

3100.hu Fotó: Szentkúton értékelték a SEAGULL Család és KarrierPONT tevékenységét

 

Online konferenciával zárja le az “Esélyteremtés nőknek Nógrádban” elnevezésű, több éven át zajlott projektjét a salgótarjáni Seagull Család- és Karrierpont. A legfőbb cél a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása volt az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítésével. Az élet úgy hozta, hogy a koronavírus-járványhelyzetben ez a terület minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott – erről adnak majd összefoglalót március 31-én.

Körmendy Éva, a Seagull Család és Karrierpont szakmai vezetője a 3100.hu megkeresésére elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a távmunka és a home office nyolcszorosára növekedett a tavalyi év során. Bár a bejelentett foglalkoztatás eszerint erősen elmozdult rugalmas irányba és az adat egyértelmű előrelépés, a hazai arány még mindig csak 16-17 százalék – tette hozzá.

Nagyon érdekelte a cégeket és a munkáltatókat, hogy hogyan lehet ezt a legjobban megvalósítani úgy, hogy a munkavállalók és a munkaadók egyaránt jól járjanak. A tapasztalatok szerint bevált a rugalmas foglalkoztatás, és miután a munka törvénykönyve jelenleg nagyon flexibilis ezen a téren, számtalan változata volt 2020-ban az atipikus foglalkoztatásnak – mondta Körmendy Éva.

Mint megtudtuk, először alapvetően mindennek a jogi oldala érdekelte a munkáltatókat – az, hogy hogyan lehet az atipikus foglalkoztatás jogi feltételeit biztosítani a vállalkozáson belül. A folytatásban aztán jellemzően abban kértek segítséget a vállalkozások a Seagull Család- és Karrierponttól, hogy ebben a helyzetben hogyan lehet fenntartani a munkavállalók motivációját, illetve mérni és értékelni teljesítményüket.

A mintegy 200 millió forintból megvalósuló projekt fő célja a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása volt. A program során segítenek abban, hogy a nők minél jobban össze tudják egyeztetni a családot és a munkát, mindezt helyi megoldásokkal és együttműködésekkel. Az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítésére külön figyelmet fordítottak, hiszen a távmunka vagy a részmunkaidő nagyszerű megoldás lehet a gyermeket nevelők számára. Az “Esélyteremtés nőknek Nógrádban” elnevezésű projekt 200 millió forint támogatás felhasználásával valósul meg, melyet az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosított.

Az online konferenciára várnak mindenkit, akit foglakoztatási szempontból érintett a világjárvány és kíváncsi az érdekes foglalkoztatási megoldásokra, vagy megosztaná saját ilyen tapasztalatait. A március 31-én délután megrendezendő, két órás online eseményen szó lesz általánosságban a foglalkoztatási formák rugalmasságáról a tavalyi év tükrében, bemutatják a Nógrád megyei jó gyakorlatokat, és lehetőség nyílik majd kiscsoportos beszélgetésekre is a lehetséges megoldásokról. A rendezvényen a részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, mely ide kattintva ejthető meg.

 

3100.hu Fotó: Tavaly ősszel Mátraverebély-Szentkúton értékelték a SEAGULL Család és KarrierPONT tevékenységét