A ROSSMANN drogériája kíván betelepülni a Fő téri buszmegállóhoz

Az elmúlt hónapokban nagy port kavart a belvárosi, Fő téri buszmegálló környékén található kisebb üzletek ügye. Mint az a 2015. december 17-i Közgyűlés előterjesztéseiből kiderül; a ROSSMANN Magyarország Kft. kíván betelepülni az összevonandó üzlethelyiségbe.

Önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségek összevonásával nyílhat lehetőség egy nagy területű üzlet- vagy szolgáltató-központ működésére Salgótarján belvárosában – foglalta össze korábban a témát a Rádió Focus. Mint írták: a Pécskő Üzletházban található volt fodrászat üresen álló helyisége egy helyrajzi számon fekszik a mellette található cipőbolttal és gyógynövény szaküzlettel – összesen 322 négyzetméteren. Ezen üzletek újbóli összevonásával, valamint a további, külön helyrajzi számon működő szomszédos óra-ékszer üzlettel történő egyesítésével létrehozható lenne a városközpontban egy nagy 392 négyzetméter alapterületű, korszerű kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenység folytatására alkalmas üzlethelyiség. Az ezzel kapcsolatos célkitűzés a városlakók kereskedelemmel és szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeinek kiszolgálása, a helyi vállalkozások részére lehetőség biztosítása tevékenységük folytatására, amely a munkahelyteremtésben és helyi adók megfizetésében hasznosul az önkormányzat számára. A közgyűlés felhatalmazta a Salgó Vagyon Kft-t az ingatlan összevonásával kapcsolatos szakmai feladatok elvégzésére. A társaság minden érintett féllel, jelenlegi bérlővel felveszi a kapcsolatot és kölcsönös előnyökön nyugvó megállapodásokra törekszik, figyelemmel a bérleti szerződések tartalmára. Az így kialakítandó üzlethelyiséget 2016. június 1-jétől tervezik hasznosítani – így szólt a téma felmerülésekor, még október közepén a helyzet összefoglalója.

Mint az később kiderült: az ezzel kapcsolatos eljárás módja feszültséget okozott a bolttulajdonosokkal. Az üzletek vezetői közül néhányat megkérdezve elmondták nekünk: jellemzően olyan területű és olyan elhelyezkedésű ingatlanokat ajánlottak fel részükre, melyet nem tudtak elfogadni tevékenységük továbbfolytatására. Információink közül ezek paraméterei, vagy elhelyezkedésük okán nem voltak elfogadhatóak a tulajdonosoknak. Ezen felül a velük folytatott eljárás “stílusát” is negatívan élték meg.

 

Ilyen lesz

 

Az összesen 392 m2 alapterületen kialakítandó üzlethelyiség tehát jelenleg még négy részből áll:

  • a használaton kívüli 204 m2-es helyiség (melynek különálló bejárata a gyógyszertárra szemben, az aluljárós részen található),
  • a cipőbolt 102 m2-es helyisége (bérleti szerződésük 2015. december 31-el jár le),
  • az óra-ékszer üzlet 70 m2-es helyisége (bérleti szerződésük 2016. május 31-el jár le),
  • a gyógynövény szaküzlet 16 m2-es helyisége (bérleti szerződésük 2019. július 31-el jár le).

Az október eleji Közgyűlési döntés eredményeképpen a fenti, jelenleg még élő bérleti szerződések nem kerülnek meghosszabbításra. Ez két esetben egy egészen közeli, egy esetben azonban egy igen távoli időpont – utóbbi bérlővel mindenféleképpen külön megegyezés szükségeltetik majd. Mivel azonban a decemberi ülés időpontjában még egyik használt üzlet bérleti joga sem jár le, ezért

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] egyelőre csak a 204 m2-es területre [/highlight]

köttetődne meg a bérleti szerződés a ROSSMANN Magyarország Kft-vel – amennyiben megszavazza azt a Közgyűlés. Erre a területre havi nettó 624.444 forintot fizethet majd havonta bérleti díjként a beköltöző drogéria. Egy esetleges nemfizetés elkerülésének érdekében bankgaranciát kér a szerződéskötés részeként az önkormányzat és a nevében eljáró Salgó Vagyon Kft., melynek összege 16,5 millió forint – ezt minden évben újra és újra igazolni szükséges majd a jövőben is a bérlőnek. Óvadékot is kikötni kíván ezen felül a szerződésben a bérbeadó: három havi bérleti díjnak megfelelő mértékben. A szerződés 2016. január 1-től 8 éves (+5 év “opció” a bérlő ilyen irányú igénye esetén), határozott időtartamra szólna az előterjesztés értelmében.

Mint az a Salgó Vagyon Kft. előterjesztéséből kiderül: a drogéria-parfüméria üzlet megnyitása előtt 35 millió forintnyi beruházást kíván elvégezni a felújítás részeként – a körülírás alapján egy teljes felújítás és megfelelő arculatra alakítás áll az összeg mögött. Fontos, hogy mint a szerződéstervezetben olvasható:

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] “Bérlő az általa tervezett beruházásokat saját költségén köteles elvégezni, azokat sem most, sem később, sem Bérbeadóval, sem annak megbízottjával szemben nem érvényesítheti, a beruházások költségét a bérleti díjba nem számíthatja bele.” [/highlight]

Amennyiben a teljes, 392 m2-nyi terület rendelkezésükre áll majd, abból 320 m2-t fog kitenni maga az eladótér.

A hasznosításra vonatkozó pályázati felhívásra egyedüliként jelentkezett a cég, a velük való bérleti szerződés megkötését a 2015. december 17-ei Közgyűlés engedélyezheti a Salgó Vagyon Kft. számára.