“A rendszerváltás óta minden önkormányzat azon fáradozott, hogy Salgótarján talpra álljon”

Ez a város mindannyiunk otthona, itt nőttünk fel, itt élünk a mindennapokban, jobban kötődünk hozzá, mint azt sokszor gondolnánk. Ma ezt a várost, Salgótarjánt, az otthonunkat ünnepeljük. Ezt Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere mondta a várossá nyilvánítás évfordulójára szervezett ünnepségsorozat első, péntek délutáni eseményén, a Kohász Művelődési Központ előtt.

Huszár Máté rövid történeti áttekintésében felidézte a bányák megnyitását és azt követő időszakot. Azt a mintegy ötven évet, mely alatt megnégyszereződött a város lakossága és 1920-ra elérte a 25 ezret, amikor már csak idő kérdése volt, hogy Salgótarján városi rangot kapjon.

1922. január 27-én délelőtt 9 órakor az Acélgyári Olvasóegylet nagytermében aztán megtartotta alakuló közgyűlését Salgótarján, első polgármesterünk, Dr. Förster Kálmán vezetésével – emlékezett vissza az alpolgármester.

Huszár Máté kitért a folytatódó fejlődésre, majd a ’80-as és a rendszerváltás utáni évek hanyatlására, “amikor a szovjet típusú gazdasági lendület kifulladt, a város fejlődése pedig fenntarthatatlanná vált”. Kiemelte, a rendszerváltás óta minden önkormányzat azon fáradozott, hogy Salgótarján talpra álljon, az elmúlt években megindult gazdasági folyamatok pedig végre bizakodásra adnak okot, de továbbra is dolgozni kell azon, hogy a város függetlenül, saját erejéből is fejlődhessen.

Fontos, hogy elmondjuk a véleményünket, meghallgassuk egymást és közösen alakítsuk környezetünket. Csak együtt tudjuk jobbá, élhetőbbé tenni városunkat. Dolgozzunk együtt továbbra is azon, hogy az ország egyik legszebb térsége, csodálatos természeti értékeivel, egyedülálló építészetével még jobb hely legyen és még büszkébben nevezhessük otthonunknak. Boldog születésnapos Salgótarján! – mondta Huszár Máté.

Az önkormányzat, a városi pártok, intézmények és civil szervezetek az ünnepségen elhelyezték koszorúikat annál az emléktáblánál, mely a Kohász Művelődési Központ falán emlékeztet mindenkit az 1922-ben az épületben megtartott városalapító közgyűlésre. Az ünnepséget a Bányász-Kohász Fúvószenekar és Kántor Zoltán, a Zenthe Ferenc Színház művésze közreműködésével rendezték.

Salgótarjánban vasárnap folytatódnak a várossá nyilvánítás évfordulójának programjai: 16:30-kor Dr. Förster Kálmán szobránál helyezik el az emlékezés virágait, majd 17 órától a meghívott vendégek díszünnepségen vehetnek részt, ahol Fekete Zsolt polgármester évértékelője és ünnepi beszéde után átadják a városi kitüntető címeket.